Tahmini okuma süresi: 9 dakika 12 saniye
Tüm Batın Ultrason
Tüm Batın Ultrason Nedir?
Tüm batın ultrason, karın bölgesinin ultrasonografi ile incelenmesine verilen addır. Batın ultrasonunu; alt batın ve üst batın olmak üzere iki farklı gruba ayırmak mümkündür. Bu iki yöntemin dışında her iki bölgenin de aynı zamanda görüntülendiği işleme de tüm batın ultrasonografi adı verilmektedir. Bu ultrason yöntemi ile karın bölgesinde yer alan tüm iç organların görüntülenebilmektedir.
Tüm Batın Ultrasonu Neden Yapılır?
Tüm batın ultrasonu yapılma nedenleri hakkında tek ve kesin bir tezin varlığından söz etmek mümkün değildir. Tüm batın ultrasonu farklı nedenlere bağlı olarak, uzman hekimler tarafından talep edilmektedir. Düşme ya da trafik kazası gibi durumlarda herhangi bir iç kanamanın gelişip gelişmediğinin tespitini yapmak için kullanılan tüm batın ultrason, en çok karın ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda uygulanmaktadır. Eğer sizde aşağıdaki şikayetlerden en az birini yaşıyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman doktorlarından randevu alabilir, rahatsızlığınız ile ilgili bilgi alabilir ve gerekli testlerinizi güvenle yaptırabilirsiniz.
- Sık idrar ihtiyacı
- Kanlı ve ağrılı idrar
- Böbrek taşı ya da böbrek hastalıkları
- Organ boyutlarında düzensiz büyüme
- Rutin sağlık taramaları
- Trafik kazası ya da düşme gibi nedenlerden dolayı sert darbe alma
Tüm Batın Ultrasonunda Hangi Organlar İncelenir?
Tüm batın ultrasonunda karın içerisinde yer alan tüm organların incelenmesinin mümkün olduğu söylenebilir. Bu hususta ağrısı en çok hissedilen aşağıdaki organların şikayetinde tüm batın ultrasonunun kesinlikle yapılması gerekmektedir.
- Safra Kesesi
- Karaciğer
- Böbrek üstü bezleri
- Böbrekler
- Pankreas
- Karnın alt yarısında yer almakta olan mesane
- Dalak
- Erkeklerde prostat ve çevresi
- Kadınlarda rahim ve yumurtalık bölgesi
Tüm Batın Ultrason Çeşitleri
Tüm batın ultrason çeşitleri hastanın şikayetine ve tespit edilmek istenen rahatsızlığın türüne göre değişir ve çeşitli testlerden oluşur. Karın bölgenizde oluşan şikayetleriniz varsa Özel Üsküdar Aktif International Üsküdar Hastanesi uzman doktorlarına danışarak hastalığınızın türüne göre doktorunuzun isteği ile tüm batın ultrasonlarından rahatsızlığınızın türüne uygun olan testi yaptırabilir ve tedavinize hastanemizin konforunda başlayabilirsiniz.
Karaciğer Batın Ultrasonu
Karaciğer ultrasonu ile hastanın parankimi olup olmadığı, eğer varsa dokusu, ekosu, boyutu, içerisinde kötü / iyi huylu tümör ya da kist yapılarının bulunup bulunmadığı incelenir. Karaciğer içerisinde tümör bulunuyorsa karaciğerin hangi bölgesinde yer aldığı, hangi bölgelerle ilişkili olduğu ve aynı zamanda safra keselerine baskı yapıp yapmadığı da değerlendirilmiş olur. Karaciğer Batın Ultrasonu özellikle de siroz hastalığı hakkında önemli işaretlerin yakalanabileceği bir inceleme metodudur. Hepatit B hastası olan kişilerde ya da taşıyıcı olan kişilere, alkol tüketimi yüksek olan kişilere karaciğer ultrasonu yapılması tavsiye edilmektedir.
Safra Kesesi Ultrasonu
Safra kesesi ultrasonu yapılmadan önce kişinin en az 8 boyunca aç kalması gerekmektedir. Bu test ile safra içerisinde taş oluşumu ve eğer varsa taşın boyutu değerlendirilir. Öte yandan safra kesesinin büyüklüğü, duvar kalınlığı ve kesenin etrafında sıvı oluşumu olup olmadığı önemli göstergeler olarak kabul edilmektedir. Zaman zaman safra kesesinin duvarlarında tümör oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durumlarda ileri tetkikler gerekmektedir.
Dalak Ultrasonu
Tüm batın ultrasonu vasıtasıyla incelenebilecek organlardan bir diğeri de dalaktır. Dalağın değerlendirilmesi genellikle karaciğerle birlikte gerçekleştirilmektedir. Karaciğer büyüklüğü, parankim düzensizliği durumlarında ve siroz şüphesi bulunan kişilerde dalakta da birtakım değişiklikler gözlenmektedir. Ek olarak bazı kan rahatsızlıklarında da ilk bulgulardan bir tanesi dalak büyümesi rahatsızlığı ile dalakta iyi ya da kötü huylu tümörlerin varlığının kesinleştirilmesi ve incelenmesi, dalakta yer alan kistler içinde dalak ultrasonu uygulanmaktadır.
Pankreas Ultrasonu
Pankreas, karın bölgesinde yer alan diğer organlara kıyasla nispeten görüntülenmesi zor bir organ olmakla birlikte midenin arkasında yer almaktadır. Bu nedenle özellikle de gaz gibi etmenlerden dolayı görüntülenmesinde bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Deneyimli ve alanında uzman radyologlar dahi bu konuda zorlanabilmekte olup, ancak çeşitli manevraları kullanarak görüntülemeyi gerçekleştirmektedir. Pankreasta gözlenen şey genellikle tümör oluşumudur. Özellikle de kuyruk sokumu bölgesinde yer alan tümörlerin görüntülenmesi daha zorlu olabilmektedir. Bu bölgelerde genellikle ayrıntılı bir inceleme ve değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Ek olarak pankreas ve çevresinde çeşitli nedenlerden dolayı iltihap oluşumları da gözlenebilmektedir. Tüm bunlar; pankreas ultrasonu ile gözlemlenebilmektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda hekim ve radyolog tarafından ileri tetkikler talep edilebilmektedir.
Böbrek Ultrasonu
Böbrek ultrasonu parankimin yapısı ve büyüklüğü, süzme fonksiyonunu gerçekleştirmeye yarayan hücrelerin kalınlıkları ve boyutunu incelemek üzere yapılmaktadır. Aynı zamanda böbrekte taş oluşumunu incelemek amacıyla da uygulanabilmektedir. Böbreklerde taş oluşumunun olup olmadığı, taş varsa idrar kanalında genişleme gibi daha ciddi sonuçlara yol açıp açmadığı gibi durumları değerlendirmek bu ultrason yöntemi ile mümkündür. Böbrekte kötü ya da iyi huylu tümör olup olmadığının belirlenmesinde ve tümörlerin değerlendirilmesinde de kullanılmakta olan bir yöntemdir.
Böbrek Üstü Bezleri Ultrasonu
Böbrek üstü bezleri yağlı dokulardan oluşmakla birlikte eğer normal boyutlarda ise ultrasonda görüntülemek mümkün değildir. Ancak normalden fazla büyümüş olan böbrek üstü bezleri ultrason aracılığı ile görüntülenebilmektedir. Zaman zaman böbrek üstü bezlerinde kanama gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Eğer bu ve bunun gibi durumların geliştiğine dair bir şüpheniz varsa Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman doktorlarından konu ile ilgili destek alabilir, gerekli ultrason testlerinizi yaptırarak durumunuzun takibini yapabilirsiniz.
Mesane Ultrasonu
Mesane ultrasonu genellikle bölgede taş oluşumu olup olmadığını net bir şekilde tespit edebilmek adına gerçekleştirilmekte olan bir uygulamadır. Mesane içerisinde ya da idrar yollarını mesaneye bağlayan alt kısımda taş oluşumuna rastlamak mümkündür. Ek olarak mesanede tümör oluşumu konusunda da fikir vermektedir. Bu nedenle eğer şüpheli bir durum varsa periyodik bir şekilde mesane ultrasonu yapılması gerekmektedir.
Kadınlarda Yumurtalıklar ve Rahim Ultrasonu
Rahimde yer almakta olan kitleler, yumurtalıklar ve rahim duvarının durumu gözlemlenir. Eğer daha detaylı bir incelemeye ihtiyaç duyuluyorsa transvajinal inceleme yapılması gerekebilmektedir.
Erkeklerde Prostat Ultrasonu
Prostatta yer almakta olan kitleler, prostat büyüklüğü gibi unsurlar; prostat ultrasonu sayesinde değerlendirilebilmektedir. Mesane doluyken testler yapılır ve değerlendirilir. Daha detaylı bir inceleme gerektiği takdirde ise transrektal inceleme yoluna başvurulmaktadır.
Mide ve Bağırsak Ultrasonu
Tüm batın ultrasonu yöntemiyle incelebilecek bir diğer bölgede mide ve bağırsaklardır. Bu organların içerisinde gaz bulunduğu için ultrason ile incelenmeye çok uygun bölgeler olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak özellikle de midenin görülebildiği kadarıyla değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle de mide duvarlarının değerlendirilmesinde, duvarlarda kitle ya da kalınlaşma gibi durumların bulunup bulunmadığının saptanması açısından önemli bir inceleme yöntemi olarak öne çıkmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm batın ultrasonu sonucu ne zaman çıkar?
Tüm batın USG sonuçlarının çıkma süresi çeşitli faktörler doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Özellikle de doktorun ultrason talebine ve hastanenin yoğunluğuna göre değiştiğini söylemek mümkündür. Ancak tüm batın USG sonuçları genellikle en geç 1 gün içerisinde çıkmaktadır.
Tüm ultrasonu öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Tüm batın ultrasonu öncesinde hekim tarafından özel bir durum belirtilmediği müddetçe, genellikle herhangi bir ön hazırlığa ihtiyaç duyulmamaktadır. Yalnızca ultrasondan 8 saat öncesinde yemek yememek yeterli olacaktır. Zaten uzman radyolog hastaya gerekli tüm bilgilendirmeleri yapacaktır. Eğer ultrason uygulanacak kişi herhangi bir ilaç kullanıyorsa bunu kesinlikle hekimine bildirmelidir. Ek olarak daha öncesinde aynı şikayetten dolayı çekilmiş bir ultrasonografi görüntüsü mevcutsa; bunlarda hekim ile paylaşılmalıdır. Bu sayede tüm batın USG’den daha doğru ve net bir sonuç almak mümkün hale gelecektir.
Tüm batın ultrasonundan önce su içilir mi?
Tüm batın USG işleminden önce hastaların su içmesinin önünde herhangi engel bulunmamaktadır. Hatta genel olarak ultrasondan yarım saat önce küçük bir şişe su içilmesi tavsiye edilir. Bu sayede mesane içinin doluluğu sağlanmış olur ve daha net bir ultrason görüntüsüne ulaşılır.
Tüm batın USG riskli mi?
Tüm batın USG işleminde sağlığı tehdit edecek nitelikte hiçbir risk bulunmamaktadır. Aynı zamanda radyasyon içerikli bir görüntüleme tekniği olmadığı için hamilelerde de gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır.
Tüm Batın Ultrason Fiyatları
Tüm batın ultrason fiyatları hakkında detaylı olarak bilgilendirilmek için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Yazar: Salim Dönmez