Saç Ekimi

Tahmini okuma süresi: 8 dakika 17 saniye

Saç Ekimi

 

Saç Ekimi Nedir?

Saç dökülmesine veya seyrelmesine karşı doğal ve kalıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkan saç ekim işlemi, saç köklerinin artık aktif olmadığı, saçsızlığın olduğu alanlara sağlıklı saç köklerinin nakledilmesi işlemidir. Genellikle donör bölge olarak seçilen yer, saç köklerinin dökülmeye en dayanıklı olduğu ense bölgesidir. İnsan kafa derisinde saç kökleri bulunur ve ortalama her bir kökün içerisinde 2-3 saç teli bulunmaktadır. Greft adı verilen bu saç köklerinin, saç kaybına uğrayan bölgeye transferinin yapılmasıyla gerçekleşen bir operasyona saç ekim operasyonu denir. Yapılan bu işlem ile kişinin doğal, kalıcı bir görünüme kavuşması amaçlanmaktadır. Uygulama kişinin saç kaybının miktarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Saç ekim tedavisi genellikle 25-65 yaş aralığındaki kişilere yapılmakta olup saç ekimi tedavisi uzmanlar tarafından kişiye özel belirlenir. Uygulanacak olan tekniğin doğru olması ise son derece önemlidir.

Neden Yapılır?

Genellikle genetik sebepler, hormonal problemler, çevresel etkiler, hastalıklar saç dökülmesine neden olabilmektedir. İş ve özel yaşamdaki stres saç dökülmesi problemlerinin görüldüğü en büyük sebeptir. Bu nedenle de saçlarındaki dökülmelerden şikayetçi olan kişilere uzmanlar tarafından gerçekleştirilen saç ekim işlemi tedavisi uygulanmaktadır. Kalıtsal veya bazı dış etkenler sebebiyle meydana gelen saç dökülmelerine kalıcı bir çözüm getiren bu işlem mikro cerrahi bir operasyon olarak tanımlanır.

Eğer siz de saç seyrelmesi ya da aşırı saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız Aktif International hastanelerindeki doktorlara muayene olabilir ve uygun olması durumunda saç ekim operasyonuna başlayabilirsiniz.

Saç Ekimi Kimlere Yapılır?

Operasyon için doktor tarafından hastanın tüm kontrolleri yapılır ve saç ekim işlemine uygun olup olmadığına karar verilir. Saç ekimi tedavisi genellikle stres, genetik ve hormonal sebeplerden dolayı saçlarında seyrelme ve dökülme yaşayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Daha öncesinde saç ekim işlemi yaptırıp işlemden memnun kalmayanlar için de bu tedavi yapılmaktadır. Seyrek ya da yeteri kadar yoğun bir saça sahip olmadığı düşünenler, farklı hastalıklar yüzünden saçlarında dökülmeler meydana gelenler saç ekim tedavisi yaptırabilmektedir.

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Saç ekimi farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen bir tedavidir. En çok bilinen ve kullanılan teknik FUT, FUE ve DHI tekniğidir. Belirtilen bu saç ekim teknikleri kişiye ve ihtiyaca göre değişiklik göstermektedir. Çeşitli sebeplerle saç kaybına uğramış kişilerin başvurduğu bu tedavi yöntemleri saç sorunlarına kalıcı ve kaliteli bir çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Tüm saç ekim işlemlerinde temel aşamalar aynıdır. Kişinin ihtiyacına ve doktorun kararına göre operasyon için gerekli olan yöntem belirlenir. Saç kökleri toplanır, saç için kanallar açılır ve toplanan kökler kanallara yerleştirilir.

Saç ekimi işlemi yöntemleri şu şekildedir:

  • FUT ( Foliküler Ünite Transplantasyonu) Yöntemi

Eski bir teknik olan FUT yöntemiyle saç kökleri donör (verici) alandan şerit halinde çıkartılarak yapılır. Şerit yöntemi olarak da bilinen bu teknik saç kökü miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Geniş açıklığı olan kişiler için ideal bir saç ekim yöntemidir.

  • FUE ( Foliküler Ünite Ekstraksiyon) Yöntemi

Saç ekim işleminde en yaygın teknoloji lokal anestezi altında gerçekleştirilen FUE tekniğidir. Bu teknik diğer tüm saç ekim yöntemlerine temel oluşturmaktadır.

Herkesin rahatlıkla tercih edebileceği bu yöntem ağrısız ve kolay bir işlemdir. Uygulama, donör bölge olarak seçilen yerden saç kökünün tek tek alınıp ekim bölgesinde açılan kanallara yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. FUE saç ekimi yöntemi ile açılan kanallara 3000-6000 arasında kök ekilebilir.

  • DHI ( Direct Hair Implantation) Yöntemi

Doğrudan saç ekim işlemi olan bu teknikte saç kökleri toplanır ve medikal bir kalem yardımı ile cilde yerleştirilir. Bu yöntemle toplanan kökler çok kısa bir süre dış ortamda kaldığı için sağlıklı kalma ihtimali yüksektir.

İşlem Öncesi Hangi Testler Yapılır?

İşlem öncesinde belirlenmesi gereken en önemli kriterlerden birisi saç nakli için kullanılacak olan greft sayısıdır. İlk olarak kişinin doktorlar tarafından muayenesi gerçekleşir ve gerekli  olan greft sayısı belirlenir. İşlemin ardından bazı testler uygulanır. Bunlar; HIV, Hepatit B, Hepatit C, Hemogram ve PT( Kanama zamanı) testleri yapılır. Kişiler için herhangi bir sorun görülmediği takdirde işleme devam edilme kararı alınır.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Operasyon artık gelişen teknolojiyle birlikte oldukça yaygınlaşmıştır. İlk olarak donör bölge ve saç klonlama alanının sınırları çizilip, belirlenir. Ekim işleminin gerçekleşmesi için ardından tıraş işlemi gerçekleştirilir. Bazı uygulamalar tıraşsız da yapılmaktadır. Saç ekim yöntemi seçebilmek için kişilerin saç sıklığı, cilt yapısı ve yaşı dikkate alınır. Ardından belirlenen tekniğe göre işlem yapılır.

Saç ekim tedavi süreci kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Genellikle 3 ila 5 saat aralığında süren tedavi sonrası kişinin işlem süreciyle ilgili bir endişesi yoksa 2 gün içinde günlük hayatına dönebilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem için acı ve ağrı hissi minimum düzeydedir.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süresi Nasıldır?

İyileşme sürecine dikkat edilmesi gerekir. İyileşme süreci yaklaşık 10 gündür. İşlemden sonraki tam iyileşme 8 ya da 10 hafta sürmektedir. Kesin bir sonuca ulaşılması için tedavinin üzerinden 1 yıl geçmesi gerekir.

Tedavi sonrası işlem alanında kırmızı kabuklanmalar meydana gelir. Hasta tedavi sonrası günde 1 kez başını yıkayarak bu kabuklanmaların önüne geçer. Kabuklanmalar 7-10 gün içerisinde tamamen dökülür ve ekilen alan iyileşir.

Sık Sorulan Sorular

Vücut kıllarından saç ekimi mümkün mü?

Saç ekim işlemi tedavisinde sıkça kullanılan ense bölgesi dışında kişinin vücut kılları da kullanılabilir. Bu duruma vücut kıllarından saç ekimi (body hair transplant) denilmektedir.

Saç ekimi sonrası ne zaman tıraş olunur?

Saç ekim işleminden sonraki 4. Aydan itibaren saça dön gibi uygulamalar yapılabilir. Ve saç boyanabilir. Tıraş yapmak için ise 6. ayın dolması beklenir.

Ekilen saçlar ne zaman çıkar?

Saçlar ekildikten sonra ilk olarak bir şok dökülme gerçekleşir. 3. Aydan itibaren ise çıkmaya ve uzamaya başlayacaktır. Kontrolleri yapılan saçın 6. Aydan sonra çıkması net bir şekilde görülür. Saç ekimi süreci 1. Yılın sonunda tamamlanır.

Saç ekimi ağrılı bir işlem midir?

Kişilerin ekim sırasında ağrı hissetmemesi için püskürtme yöntemi ile ağrısız anestezi uygulanır. Ekim bölgesinin uyuşması sağlanır. Yapılan ağrısız anestezinin ardından lokal anestezi yapılarak saç ekim sürecinde ağrı, sızı hissiyatının önüne geçilir.

Ekilen saçların ömrü ne kadardır?

Saç ekimi yapılırken, iki kulak arasındaki dökülmeyen saçların genetiğine sahip saçlardan alındığı için bu kıllar yeni yerlerinde de aynı şekilde kalacaktır. Kısacası saç ekimi sonrası yeni saçlar ömür boyu kalacaktır.

Ekilen saçların yüzde kaçı çıkar?

Saç ekimi işlemlerinde kadınlarda saçların çıkış hızının erkeklere göre daha az olduğu görülür. Ama genel olarak saç ekimi sonrası saçların yüzde 99’u dökülür ve kalan yüzde 1’lik kısmı da uzamaya başlar.

Saçların tamamı dökülmeden saç ekimi yapılabilir mi?

Saç ekim işlemi yapılması için kel olmanıza gerek yok. Seyrelmiş saçlarda ve bu bölgelerde de işlem yapılabilir.

Saç Ekimi Fiyatları Ne Kadar?

Saç ekimi fiyatları ekilecek bölgeye, hastane ve doktor tecrübesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Saç ekimi fiyat almak için aşağıdaki iletişim formumuzu doldurabilir uzman doktorlarımızın değerlendirmesi sonucu detaylı fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Yazar: Ekrem Güldaş

Ekrem Güldaş