Panoramik Röntgen

Tahmini okuma süresi: 9 dakika 1 saniye

Panoramik Röntgen Nedir?

Teknolojinin ilerlemesi ile diş hastalıklarının teşhis ve tedavisinde de birçok gelişme yaşanmakta ve en önemli durumlardan biri olan diş görüntüleme tekniklerinde de ilerleme kaydedilmektedir. Bu tekniklerden biri olan panoramik röntgen, diş ağrısından şikayetçi olan kişiye uygulanan ve diş yapısının gözle görülmeyen bölgelerindeki sorunları tespit etmeye yarayan bir cihazdır.

Alt çene, üst çene ve bu bölgedeki diş ağrılarının nedenlerinin teşhisinde yararlı olan panoramik yöntem ile en küçük detaylar bile rahatlıkla görülebilmektedir. Bu sayede de diş ve çene yapısındaki sorunlar tespit edilerek gerekli tedavi yöntemi kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Panoramik röntgende tedavi şeklinin belirlenmesi için ilk muayeneden hemen sonra çekilmesi önemlidir.

Panoramik Röntgen Neden Gereklidir?

Klasik ağız röntgenlerin yeterli görüntüyü verememesinin yanı sıra sadece diş hekimi muayenesi de ağız içindeki problemlerin neden kaynaklandığını teşhis etmede yeterli olamayabilir. Panoramik röntgen ağız bölümünün tamamını tek bir görüntüde gösterdiği için kemik anormalliklerinden kırıklara, kistlerden gömülü dişlere hatta enfeksiyon ve tümör gibi sorunlara kadar tüm ayrıntıyı göstermektedir. Bu nedenle de diş hekimleri ilk muayeneden hemen sonra doğru teşhis için panoramik röntgen istemektedir.

Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?

Panoramik röntgen üst ve alt çeneleri, tüm diş yapısını, eklemleri hatta burun ve sinüs boşluklarını içeren bir görüntüleme cihazıdır. Tüm bunlarla birlikte panoramik röntgen, kullanımı açısından da kolay olduğu için diş hekimleri tarafından sıkılıkla tercih edilmektedir.

Panoramik röntgen düşük dozda X ışınları yardımı ile görüntüleme sağlar. Panoramik röntgen çekimi hakkında detaylı bilgi vermek gerekirse;

  • Öncelikle hasta üzerindeki aksesuarların (küpe, kolye vb.) çıkarılması gerekmektedir.
  • İkinci adım olarak hastanın başı panoramik röntgen cihazına yerleştirilmeli, çene sabitlenmeli ve cihazın aparatlarının baş kısmını çevrelediğinden emin olunmalıdır.
  • Tüm bu işlemlerin ardından hastadan cihazın önünde yer alan aparatın dişler tarafından sıkılması istenir ve çekim aşamasına geçilir.
  • Tarama sırasında X ışınları hasta dişleri içinden geçerek ağzın tüm içyapısını dijital sinyaller aracılığı ile bilgisayara yansıtır.
  • Panoramik röntgene ait parçanın hasta etrafında 180 derece dönerek tarama yaptığı işlem yaklaşık 5-10 saniye içinde sonlanır.
  • Hastanın sabit durması tarama esnasında çok önemlidir. Görüntülerde bir sorun olmaması durumunda tarama işlemi tamamlanır ve görüntü diş hekimine iletilir.

Eğer siz de diş ya da çene ağrısı çekiyorsanız Aktif International Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı uzman hekimlerimizden randevu alabilirsiniz. Doktorunuzun ihtiyaç duyması halinde panoramik röntgen cihazlarımız ile diş röntgeninizi çektirebilir gerekli tedavinizi başlatabilirsiniz.

Panoramik Röntgen Fiyatları

2025 yılında Panoramik Röntgen fiyatları, uygulanacak işlemin kapsamına, tedavinin gerekliliklerine ve hastanın kişisel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin, tedavi sürecinin uzunluğu, kullanılan teknolojinin türü ve röntgenin çekileceği bölge gibi faktörler fiyatların belirlenmesinde etkili olabilir. Ancak, Aktif International Hastanesi olarak hastalarımıza sunduğumuz fiyatların oldukça rekabetçi olduğunu vurgulamak isteriz. Uygun maliyetlerle yüksek kaliteli sağlık hizmeti almanızı sağlamak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Fiyatlarla ilgili detaylı bilgi almak için hastanemizle iletişime geçebilirsiniz.

Panoramik Röntgen Çekimi Zorunlu Bir İşlem Midir?

Günümüz teknolojisi ve getirdiği yenilikler kullanım alanlarının genişlemesini sağlamıştır. Panoramik röntgen de bunlardan biri olmakla birlikte kullanımı zorunlu değildir. Fakat panoramik röntgen sağladığı faydalar nedeniyle hem diş hekimlerine hem de hastalara sağlıklı işlem yapma konusunda büyük avantaj sağlamaktadır.

Diş ağrısı tüm vücut sistemini etkilediği için neden olabileceği hastalıkları önlemek adına panoramik röntgen eğer varsa bu hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi için önemli bir araçtır. Olmasından şüphe duyulan kist, tümör vs. hastalıklar gözle görülmediği için panoramik yöntem bu kitlelerin görülmesinde yardımcı olur. Ayrıca gömülü diş, çürük, iç iltihap, çene yapısının bozulması gibi durumlar da panoramik röntgen ile tespit edilerek gerekli tedavi yöntemleri kolaylıkla planlanabilmektedir.

Panoramik Röntgenin Avantajları Nelerdir?

Panoramik röntgen diş ve ağız cerrahisi alanında geliştirilen son teknoloji ürünlerden iri olduğu için diş hekimlerinin teşhis sürecini kolaylaştıran cihazlardan biridir. Bu nedenle de kullanım açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Panoramik röntgen ile çene yapısındaki tümör ya da kist oluşumu ilerlemeden erken teşhis ile tedavisi başlatılabilir.
  • Diş çürükleri, çarpık dişler ve kemik yapısı bozuklukları ile ilgili birçok durum tespit edilerek buna uygun tedavi planı ve süreci oluşturulabilir.
  • Tüm dişler tek bir görüntü sayesinde incelenebilir ve dişlerin birbiri üzerinde oluşturduğu etki tek bir görüntü ile sağlıklı bir şekilde tespit edilebilir.
  • Dijital sinyaller ile bilgisayara aktarıldığı için ufak detaylar net bir şekilde gözlemlenebilir ve ihtiyaç duyulması halinde tekrar ulaşılabilir.

Panoramik Röntgeni Kimler Çektirebilir?

Panoramik röntgen çekimi için yaş sınırı bulunmamakla birlikte diş ya da çene ağrısı çeken herkes için uygulanabilir bir yöntemdir. Özellikle ilk muayene sonrası diş hekimleri tarafından istenen panoramik röntgen şüphe duyulan hastalıkların teşhisini kolaylaştırma konusunda yardımcı olmaktadır. Tel tedavisi, kanal tedavisi ya da diğer tüm gerekli tedaviler panoramik röntgen çekimi sonrası planlanabilmektedir. 20’lik diş çekimi öncesinde de dişin güncel durumunu anlamak için yine panoramik röntgen çekimine başvurulmaktadır.

Panoramik Röntgenin Kullanım Alanları Nelerdir?

Panoramik röntgen diş hekimleri ve ağız sağlığı cerrahları tarafından kullanılan bir yöntem olmakla birlikte bu kategoride birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Çene kemiklerindeki kistler
  • Çene tümörleri ve ağız kanseri
  • İleri periodontal hastalık
  • Gömük  ve çarpık dişler

Çene bozuklukları (temporomandibular eklem veya TME bozuklukları olarak da bilinir) gibi hastalıkların tespit edilmesinde kullanımının yanı sıra maksiller, diş yerleşimi, sinüzit ve tüm kemik anormallikleri tespitinde de kullanılır.

Panoramik Röntgen Radyasyon Oranı Nedir?

Panoramik röntgen çekimi sırasında alınan X ışınlarının sıklıkta alınması, kişinin mevcut diş sağlığı  durumu, yaşı, hastalığa yakalanma riski ve ağız yoluyla bulaşan hastalık belirtileri gibi belirli faktörlere bağlıdır. Bu nedenle de belirli bir orandan söz edilmesi doğru olmayacaktır.

Diş hekimleri, “olabildiğince düşük” anlamına gelen Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu tarafından 1973 yılında hazırlanan ve “ALARA” prensibine uymak zorundadır. Bu prensip ile hastanın gereğinden fazla radyasyona maruz kalması engellenmektedir.

Bu prensip kurallarına göre ise;  ortalama etkili radyasyon dozunun yılda 6.2 milisiyever (mSv) olduğunu ve bu dozun yaklaşık yarısının (yani, 3.1 mSv) doğal kaynaklardan (toprak, radon gibi) geldiğini tahmin etmektedir.

Panoramik Röntgen Hamilelerde Uygulanır Mı?

Panoramik röntgen her ne kadar düşük dozda X ışınları kullanılarak uygulanıyor olsa da hamile kişilerin kullanımı açısından uygun olmamaktadır. X ışınlarının ne kadar etkili olacağı ve bebeğe zarara verme ihtimali tahmin edilemeyeceği için bu konuda risk alınmamalı ve mecburi bir durum yoksa panoramik röntgen çekimi doğum sonrasına ertelenmelidir. Röntgen çekiminin zorunlu olduğu durumlarda ise anne karnının kapatılması için kurşun yelek giydirilerek işlem yapılması gerekmektedir.

Diş röntgeni radyasyon dozu sadece 0.1 mili rad olmaktadır. Diş filminden ise bebeğin zarar görmesi için 100.000 defa röntgen çektirilmesi gerekmektedir. Fakat yine de her ihtimale karşı hamile kişiler için panoramik röntgen çekimi yapılması önerilmemektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Panoramik röntgen çekilirken ya da sonrasında ağrı hissedilir mi?

Panoramik röntgen çekimi sırasında ağız görüntüsü çekmek dışında herhangi bir işlem yapılmadığı için hiçbir ağrı oluşumu bulunmamaktadır.

Panoramik röntgen çekimi için randevu alınması gerekir mi?

Randevu konusu birçok kliniğin çalışma prensibi ve yoğunluğuna göre değişmektedir. Fakat diş muayenesi için zaten diş hekimi randevusu alınacağı ve panoramik röntgen çekimini de diş hekiminiz talepte bulunacağı için bu bilgiyi doktorunuzdan almanız daha doğru olur.

Panoramik röntgen zararlı mıdır?

Panoramik röntgende bulunan radyasyon oranı en düşük seviyede olduğu için zararlı olduğu söylenemez.

Diş röntgeni ne sıklıkta çekilir?

Diş röntgeninin çekilme sıklığı hastanın şikayetine, hastalık nedeni ve tedavisine bağlı olarak değişir. Bazı kişilerin tedavisinde sadece 1 kere yeterli olurken bazı kişilerde ise 6 ayda bir röntgen çekilmesi gerekebilir.

Yazar: Ömer Erdem Yazgan