Kulak Temizleme

Tahmini okuma süresi: 7 dakika 51 saniye

Kulak Temizleme

Kulak Temizliği Nedir?

Kulak temizliği, kirli hava ve çevresel faktörler nedeni ile kulak içine yerleşen kulak kiri yani tıptaki adı ile buşon adı verilen doğal sıvının temizlenme işlemidir. Serumen adı verilen bu sıvı, derinin alt kısmında yer alan salgı bezleri aracılığı ile salgılanır. Kulak içindeki yer alan ve kulak zarını korumakla görevli olan buşonlar, görevi bitince kulak içinde kuruyarak kir görüntüsü oluşturur. Bu işlemler sonrası kulağı bu sıvılardan arındırma işlemi kulak temizliğidir.

Kulak Kiri Nedir?

Kulak kiri, kulak zarını dıştan gelen bakteri, toz, kir ve saldırılara karşı korumak amaçlı ortaya çıkan ve kulak derisi altından salgılanarak üretilen bir tür sıvıdır. Döngüsel olarak kulak zarını korur ve işlevini tamamlayan bu salgı kuruyarak kulak içinde kalır. Aslında sanılanın aksine bu sıvının kulak kiri olarak bilinmesi ve çeşitli yöntemler ile kulak temizliği işlemi yapılması kulak zarını dış etkenlere karşı savunmasız bırakır.

Bunlarla birlikte kulak kiri dediğimiz serumen adı verilen salgının oluşmasına neden olan farklı etkenler de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Tozlu ve kirli ortamlarda uzun zaman vakit geçirmek ya da çalışmak
  • Dış kulak yolundaki buşonun kulak küçük ve dar olduğu için kulak dışına atılamaması
  • Denize havuza girdikten sonra ya da duş sonrası buşonun şişmesi
  • İşitme cihazı, tıkaç ya da kulaklık kullanımı
  • Kulağın sıklıkla yabancı ve sert cisimler ile temizlenmeye çalışılması

Kulak Kiri Belirtileri Nelerdir?

Kulak zarı koruma işlemi sırasında görevini tamamlamış olan serumen salgısı bazı nedenlerden dolayı kulak içinde birikir ve dışarı atılamaz. Bu durum zamanla kulak içinde biriken serumen salgısının kulağa zarar vermesine neden olur. Kulak içinde kulak kiri biriktiğine dair belirtiler aşağıdaki nedenler ile sıralanabilir.

  • Kulakta meydana gelen zamansız ağrılar
  • İşitmede azalma hissedilmesi
  • Devamlı olarak uğultu ve çınlama yaşanıyor olması
  • Kulağın kaşınması ve buna bağlı olarak tahrişe neden olması
  • Kulak içinden gelen rahatsız edici kokular
  • Kulak içinden çıkan renkli akıntı
  • Kuru öksürük nöbetleri geçirilmesi

Eğer siz de bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyor kulağınız ile ilgili huzursuzluk yaşıyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman KBB doktorlarımızdan bilgi alabilir, muayene olabilir ve tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Kulak Temizliği İşlemi Nasıl Yapılır?

Kulak salgısı yani diğer adı ile serumen, kulak içinde oluşmaz ve bu nedenle de kulak temizliğinin evde bulanan kulak çubuğu ile yapılması doğru bir yöntem değildir. Çünkü kulak çubukları bilinenin aksine sadece kulak kepçesindeki kıvrımların temizliği için kullanılmak üzere üretilmiş materyallerdir. Kulak çubuğu kullanımının da bu doğrultuda yapılması gerekmektedir. Öte yandan kulak içi temizliği için kullanılan çubuklar, kulak kirinin kulak zarına kadar inmesine ve kulak tıkanmasına neden olabilmektedir.

Kulak içinde buşon birikmesi şikayeti yaşanması durumunda KBB uzmanı doktorlar yardımı ile muayene olunmalı ve gerekli görülmesi durumunda kulak içi doktorun uygulayacağı yöntemler ile temizletilmelidir.

Kulak içinde biriken kire bağlı olarak farklı yöntemler kullanılabilen kulak temizleme işleminde, bilinen ve sıkça kullanılan yöntemlerden biri lavajdır. Kulak yıkama adı ile de bilinen bu işlem hasta kulağına bir solüsyon damlatılması ile başlar ve ardından bu özel solüsyonun kulak kirini yumuşatması beklenir. Kulak içindeki kurumuş birikintiler tamamen yumuşayana kadar ve solüsyon kulak içinde berrak bir görüntü alana kadar bu işleme devam edilir. Ardından hasta gündelik hayatına devam edebilir.

Diğer bir yöntem ise aspirasyon işlemidir. Vakumlama olarak da bilinen bu işlem doktor tarafından kullanılan aspiratör cihazı ile kulak içindeki sertleşmiş buşon dışarı çekilir. Kulak kirinin solüsyon ile yumuşatılarak çıkarılmasının zor ve tahriş edici olabileceği durumlarda bu yöntem tercih edilir.

Tüm bunlara ek olarak küret adı verilen yöntem ile de kulak temizleme işlemi yapılabilmektedir. Doktorun özel solüsyon sıkarak yumuşattığı buşonları küret adı verilen alet ile dışarı çıkarma işlemidir.

Bebeklerde Kulak Temizleme Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de buşon üretir ve işlevi tamamlanan buşon dışarı atılır. Fakat bebek kulağı küçük ve dar alanlı olduğu için buşonlar bazen kulak içinde kuruyarak yerleşebilir. Bu nedenle de belirli aralıklarla doktor kontrolünde buşon birimi olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Bebeklerin kulakları da tüm ciltlerinde olduğu gibi en hassas bölgelerinden biridir ve bu nedenle de bebeklerde kulak temizliğine ebeveynlerin dikkat etmesi gerekmektedir. Bebeklerin kulakları hem daha küçük hem de daha hassas olduğu için dikkatli olmak çok önemlidir. Buşon temizliği eğer evde yapılacak ise nemli bezlerden yardım alınabilir. Bebeğin kulak kepçesi ve kulak arkası bölümü hassas bir şekilde temizlenir. Yine yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de kulak deliğinin temizlenmesi doğru değildir. Temizliğine ve iltihaplanmasına özellikle dikkat etmeniz gereken bebeğinizin kulağının tıkanması halinde, doktorunuz bebeğinize en uygun yöntemle temizliği gerçekleştirecektir.

Kulak Temizliği Alışkanlık Yapar Mı?

Kulak temizletmenin alışkanlık yaptığı düşünülse de aslında kulak kiri ağrı yapmadığı sürece buna ihtiyaç olmayacaktır ve bu nedenle de kulak temizleme işlemine gerek görülmeyecektir. Bu durumda kulak temizliği alışkanlık yapmaz denilebilir. Kulağın sık sık kulak kiri yüzünden tıkanması, kulağın temizlenmeye alıştığından değil aksine kişinin çok fazla kirli havaya maruz kalmasından dolayı oluşmaktadır. Bu gibi durumlar da kişinin kulaklarını daha sık temizletme ihtiyacı duymasına neden olur.

Eğer siz de kulağınızda işitme kaybı ya da tıkanma gibi belirtiler hissediyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman KBB doktorlarımızdan bilgi alabilir ve gerekli görülmesi halinde kulak temizliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kulak temizletmek can acıtır mı?

Uzman hekim tarafından yapılan kulak temizleme işlemi, hastanın ihtiyacına göre üç farklı şekilde yapılabilir ve bu işlemlerin hiçbiri ağrılı değildir.

Kuruyan kulak kiri nasıl temizlenir?

Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.

Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi?

Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.

Kulak kirinin rengi ne anlama gelir?

Kulak kiri bir salgı biçimidir ve bun bağlı olarak vücudun ter atma biçimini de gösterir. Renk ne kadar koyu ise vücudunuz o kadar çok ter üretebiliyor demektir. Daha koyu kulak kiri olan insanların hafif kulak kiri olan insanlara göre vücutları daha fazla ter üretme eğilimindedir. Ayrıca kirin kulağınızda bir süre kaldığının bir işaretidir. Kir kulak kanalınızda ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar oksijene maruz kalır ki daha koyu bir tona bürünür.

Sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını açar mı?

Sakız çiğnemek, esnemek, balon şişirmek ve derin yutkunmak östakinin açılıp kapanmasını sağladığı için oluşan tıkanıklığı açabilme ihtimali yüksektir.

Yazar: Ufuk Konca

Ufuk KONCA