Hormon Testi

Tahmini okuma süresi: 8 dakika 21 saniye

Hormon Testi

 

Hormon Testi Nedir?

Hormon testi, genellikle kadın hastalıkları için istenen bir test olsa da çeşitli nedenlerden dolayı kan tetkikleri yöntemi ile birlikte yapılan test çeşididir. Test ile birlikte birçok hormonun durumu ve varsa sorunları öğrenilebilmektedir. Böylelikle de hastalık ve rahatsızlıklarla ilgili bir teşhis koyulabilmektedir. Yalnız hormon testi diğer testlere göre daha maliyetli olmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise hormon testinin birden fazla testten oluşması ve diğer testlere nazaran daha zor yapılan bir test olmasından kaynaklanmaktadır.

Hormon testleri doktorunuzun istediği ve yapıldığı nedene göre en uygun zamanda yaptırılmalıdır. Çünkü sağlık açısından riskli bir durumun önceden fark edilebilmesi için hormon testi oldukça önemlidir. Özellikle kadınlardaki adet dönemleri ile ilgili durumlarda hormon testinin uzman tarafından uygun görülen vakitte yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

Hormon Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Hormon testi birçok nedenden dolayı yapılmaktadır. Çünkü kadın hastalıklarının büyük bir çoğunluğu hormonel bozukluk nedeni ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu rahatsızlık ve hastalıklardan şikayetçi olan kişiler için bir hormon testinin yapılması gerekmektedir. Özellikle genel bir şikayet olan adet düzensizliği için hormonlara bakılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Hiç adet olamama, fazla adet olma, az adet olma ya da adet periyodunun bozulması gibi tanımlamalar yapılmaktadır. Bunun yanında bazı hastalık ve rahatsızlıklar da sivilcelenme, göğüslerden süt gelmesi ve anormal tüylenme gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor tarafından hormon testi yaptırılması talep edilmektedir. Test sonucu ile birlikte doğru bir hastalık ya da rahatsızlık teşhisi koyularak tedavi sürecine geçiş yapılmaktadır.

Ayrıca mevcut bir hastalığın seyrini kontrol etmek ve tedavinin sürecini yönetmek amacı ile de hormon testi istenmesi söz konusu olmaktadır. Bu testlere ise bazal hormon testleri denmektedir. Özel bir laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bu hormon testleri her hormon için ayrı ayrı yapılmaktadır. Eğer sizde hormonal bir sağlık sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi bünyesindeki alanında uzman doktorlarımızdan rahatsızlığınız hakkında bilgi alabilir doktorunuzun isteyeceği tetkiklere göre yine uzman ekiplerimiz yardımı ile hormon testi yaptırarak hastalıklarınızın tedavi sürecinde destek alabilirsiniz.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testi, rahatsızlık durumu yaratan her hormon için ayrı ayrı yapılmaktadır. Bunun yanında her hormon testinin yapılış şekli ve ölçüm yöntemi de farklılık göstermektedir. Herhangi bir hastalık teşhisi için kandaki hormon seviyesinin tespiti yapılmaktadır. Test yapılırken kişiden yeterli miktarda kan örneği alınmaktadır. Daha sonrasında ise belirli işlemlerden geçirilerek ilgili test için hormon seviyesi ölçülmektedir.

Bir rahatsızlık söz konusu olduğunda bu bazı organların hormonal durumlarının fonksiyonlarını ölçmek için hormon testi yapılması ve alakalı organların fonksiyonlarının da değerlendirilmesi gerekmektedir. Böyle durumlarda ise sadece kandaki madde düzeyleri yerine diğer vücut sıvılarına da bakılmalıdır. Buna örnek olarak böbrek üstü bezine ait kortizol hormonu için idrar örneğine de gereksinim duyulmaktadır. Böylelikle doğru bir tayin yapılabilmektedir.

Hormon Testi ile Neler Anlaşılmaktadır?

Yapılan hormon testi ile birlikte sorun teşkil edebilecek birçok hormon seviyesi anlaşılmaktadır. Bu hormonlar ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • DHEAS
  • Testosteron
  • Prolaktin
  • LH
  • FSH
  • β hCG

Hormon Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Yapılan hormon testlerinin sonuçları hastalığa ve laboratuvara bağlı olarak değişen sürelerde çıkmaktadır. Ayrıca hormon testleri kan testi olarak da ele alınmaktadır. Kesin bir sonuç sunmamakla birlikte yine de doğru bir tayin yapabilmek için ihtiyaç duyulmaktadır. Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi’nde yaptıracağınız hormon testi sonrası en kısa sürede sonuç alabilir ve alanında uzman doktorlarımız ile tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular 

Regl Döneminde Hormon Testi Yapılır mı?

Eğer hastanın belirli bir kadın hastalığı şikayeti var ise o kişinin adet döngüsü belirlenerek bir gün belirlenir. Çünkü kadınlardaki hormon düzeyleri değişken olmakla birlikte fizyolojik olarak buna uygun sürecin bu döngüdeki hareketlere bağlı olmasıdır. Dolayısıyla adetliyken hormon testi yapılırken genellikle adet döngüsünün birinci günü dikkate alınarak gün belirlenir ve test için uygun gün oluşturulur.

Adetin Kaçıncı Gününde Hormon Testi Yapılır?

Kadınlarda adet düzensizliğinde hormonların düzeylerindeki değişiklik son derece etkili olduğundan dolayı adet döngüsüne göre bir gün seçilmektedir. Hormon testi için adet döngüsünün ilk günü seçilerek test aşaması başlamaktadır.

Tüm Hormon Testleri Aç Karnına Mı Yapılır?

Hormon testleri kan ölçümü bazlı olduğu için aç karnına yaptırılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise dışarıdan alınan besin maddelerinin vücuttaki düzenlenmesinden sorumlu düzeyleri etkileyebileceği şeklinde açıklanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir şey yemeden aç karnına hormon testi yapılmaktadır. Böylelikle de hormon testinden gelen sonuçlar çok daha doğru tayin yapabilmeyi sağlayacaktır.

Hormon testi yaptırabilmek için ne kadar süre aç kalınması gerektiğine gelinecek olursa da en az 8 ya da 12 saat aç kalınması gerektiği söylenmektedir. Vücutta araştırılan sağlık problemini doğru bir şekilde tespit edebilmek için yeterli bir süre aç kalınması gerekmektedir. Hormonların bazal değerlerine göre hareket edileceğinden dolayı aç karnına hormon testi yaptırılması uzmanlarca söylenmektedir.

Hangi Hormon Ne İşe Yarar?

Vücudumuzda bütün hormonların bir görevi bulunmaktadır. Bu görevler olarak LH ve FSH hormonları östrojen ve progesteron hormonlarının düzenli salgılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu hormonlar hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Bir diğer hormon olan tiroksin hormonu ise tiroid bezinden salgılanmaktadır. Vücutta da pek çok işlevi bulunan bir hormon olarak geçmektedir. Hormonun azlığı ya da çokluğu ise adet düzensizliğine yol açabilmektedir. Bir diğer hormon olan Prolaktin hormonu da hipofiz bezinden salgılanarak meme dokusunda emzirme döneminde süt yapımını sağlamaktadır.

Östrojen hormunu ise kadınlık hormonu olarak geçmekte ve yumurtalıktan salgılanmaktadır. Kadınlarda gebelik döneminde kan düzeyi artmaktadır. Bunun yanında menopoz döneminde ise azalmaktadır. Progesteron hormonu da yumurtalıkta salgılanmaktadır. Pregesteron ve östrojen hormonlarının dengede olması son derece önemli olmaktadır. Bu dengenin bozulması ile vücutta pek çok rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

Yapılan Hormon Testleri Nasıl Yorumlanır?

Hormon testi bir hastalık teşhisi ya da mevcut bir hastalığın seyrini öğrenmek için yapılmaktadır. Bu testler sonucunda ilgili hormonun seviyesi ya da değişkenliği öğrenilmektedir. İlgili uzman tarafından yapılan test ile birlikte hastalığın nasıl ilerlediği ortaya çıkmaktadır. Hormon testi sonuçlarının yorumlanmasında ise önceki test sonuçları ile karşılaştırma yapılmaktadır. Uzman doktorun belirlediği vakitlerde test yaptırarak buna uygun bir şekilde tedavi sürecine geçilmektedir. Birden fazla testten oluşan hormon testinden en iyi sonucu almak için uzman doktorun tavsiyelerini dinlemek son derece önemli olmaktadır. Yapılan hormon testi sonucunda pek çok hormon için değerler ortaya çıkarak hastalık ya da rahatsızlık için seyrin nasıl olduğu öğrenilmektedir.

Hormon Testi ile Hastalık Teşhisi Koyuluyor mu?

Pek çok kişi tarafından hormon testi ile birlikte hastalık teşhisi koyulup koyulmadığı merak edilmektedir. Bu soruya yanıt olarak hormon testlerinin hastalık ve diğer rahatsızlık teşhislerinde büyük ölçüde yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle mevcut olan hastalığın seyrini kontrol edebilmek için hormon testlerine son derece ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca birçok hastalığın teşhisi koyulabilmesi için hormon düzeyi değişikliğine ve seviyelerine bakılması gerekmektedir. Bu gibi durumlar için hormon testi yaptırılmalıdır. Hormon testinin sonuçlarına bakılarak da hastalık teşhisi koyulabilmektedir.

 

Yazar: Filiz Ciğerim

Filiz CİĞERİM