Fonksiyonel Tıp Çeşitleri

Tahmini okuma süresi: 8 dakika 17 saniye

Fonksiyonel Tıp Çeşitleri

 

Fonksiyonel Tıp (Bütüncül Tıp) Çeşitleri Nelerdir?

Fonksiyonel tıp, hastalıktan çok hastalığın altında yatan sebeplere odaklanır. Tedavi sürecinde hastalığın ortadan kaldırılması için öncelikli olarak hastalığı tetikleyen durum saptanmaya çalışır. Çünkü bütüncül yaklaşım sayesinde hastalığın daha kısa sürede ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Bu yüzden fonksiyonel tıp daha hızlı iyileşmekten çok sorunun tamamen ortadan kaldırılması ilk önceki hedeftir. Bu da fonksiyonel tıp olarak adlandırılmıştır. Bir diğer ismi olan bütüncül tıp ismidir. Bunun sebebi ise genelde uzmanlar bu alanda organlara veya bölgelere odaklanmak yerine gelen sisteme odaklanmalarıdır.

Fonksiyonel tıp özellikle fiziksel aktivitelerin yoğun olduğu alanlarda kullanılır. Amaç hareket sayesinde ve çeşitli egzersizler yardımıyla tedavi etmektir. Fonksiyonel tıp kendi içinde çok farklı dalları bulunuyor. Bunlar sayesinde her hastalığa uygun tedavi yöntemi bulunabiliyor. Bizlerde fonksiyonel tıp neye göre çeşitli olduğunu açıklayacağız.

Yaşadığınız rahatsızlıklarla ilgili olarak Fonksiyonel Tıp tedavisi almak istiyorsanız Aktif International Üsküdar Hastanesi doktorlarına muayene olabilir ve uygun olması durumunda süreci başlatabilirsiniz.

Fitoterapi

Fitoterapi, kısaca bitkilerin kullanımıyla yapılan tedavi yöntemi diyebiliriz. Bilindiği üzere günümüzde de geçmişte de çokça yaygın olan bu tedavi, hastalıkların türüne göre çeşitli tariflerle bitkilerden ilaç üretilir. Bu ilaçlar kimi zaman ağız yolundan alınır kimi zaman ise rahatsız olunan yere direk olarak temas ettirilir. Burada yalnızca bitkilerden bahsetmek doğru olmayabilir. Çünkü Fitoterapi tedavi yönteminde bitki ve türevi şeylerden üretilen yağlar, çaylar ve merhemler de kullanılmaktadır.

Fitoterapi, genelde diğer tedavilerin yanında destekleyici tedavi yöntemi olarak görülüyor. Sağladığı destek sayesinde diğer tedavilerin daha etkili olabilmesi için yardımcı olmaktadır. Tabi ki bu tedavi herhangi birisi tarafından yapılamaz. Fitoterapi kendi alanında uzman olan kişiler tarafından kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde yanlış bitkiler veya yağlardan dolayı yan etkiler görülebilir. Buna da engel olunması için uzman kişiler iyi bir araştırma sonucunda bu tedaviyi sağlayabilir.

Aromaterapi

Aromaterapi, hastaların fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamalarını sağlamak amacıyla, tedavide uçucu yağları kullanma yöntemdir. Bu tedavi yöntemi Mısır tarihine kadar dayanan 6000 yıllık bir geçmişe sahiptir. O dönemden günümüze kadar gelen bu tedavi şekli insanlara olumlu etkileri bulunuyor. Günümüzde özellikle rahatlama amacıyla kullanılmaktadır. Bu yağlar sahip oldukları kokularla ve aromalarla hem vücutta hem de zihinde bir rahatlama sağlar.

Aromaterapi, sadece uçucu yağlarla tanımlanamaz. Aromaterapi’ de çeşitli masajlar da bulunuyor. Bu hareketler sayesinde bölgesel olarak rahatlamalar gerçekleşir. Kılcal damarlar bu hareketlerle uyarılır. Bu da vücudun rahatlamasına ve ağrı olan bölgelerde hafifleme gerçekleşmeye yardımcı olur.

Günümüzde özellikle çok fazla stres bulunduğu için bu tedavi yöntemi strese veya anksiyete bozukluğu gibi durumlarda çok etkilidir. Bunun yanında çocuklarda yaşanan soğuk algınlığı, astım gibi durumlarda çeşitli bölgelere esanslı yağlar uygulanarak hafifletmek mümkündür. Ancak burada şuna dikkat etmek gerekiyor. Bu yağları uygulayacaklar kişiler bu konuda uzman olmaları ve bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Çünkü bazı kişilerde bu yağlar alerjik reaksiyonlar da gösterebilmektedir.

Apiterapi

Apiterapi, kısaca arı ürünlerinden üretilen içeriklerle yapılan tedavi yöntemidir. Bu ürünler; bal, polen, propolis, balmumu, arı zehri, arı sütü gibi arı ürünleridir. Apiterapi ise bu ürünler yardımıyla tedavisi uygulanıyor. Arı ürünleri birçok alanda kullanılıyor. Özellikle Doğu Asya bölgesinde sık sık arı zehri tedavilerini görmekteyiz. Bu tedaviler genelde kemik hastalıklarında kullanılır. Arı zehri ağrıyan bölgelere enjekte edilerek kullanılmıştır. Özellikle eklem ağrıları ve romatizma gibi ağrılarda bunun sık sık yapıldığını görebiliriz. Bunun yanında çeşitli iltihap ve enfeksiyon hastalıklarında arı ürünlerinin sık sık kullanıldığını görebiliriz. Özellikle ülkemizde soğuk algınlığı ve bağışıklık sistemi için bal, propolis gibi ürünlerin ilaç olarak satışa sunulduğunu görebiliriz. Güçlü bir iltihap sökücü olan bal bizlerde özellikle kış aylarında hastalığa karşı sık sık kullanılmaktadır.

Ancak Apiterapi’de şöyle bir durum vardır; arı ürünleri alerji yapmaya çok yatkın ürünlerdir. Özellikle arı zehrinin birçok insanda alerjiye sebebiyet verdiğini biliyoruz. Hatta arı sokması sonucu hayatını kaybeden insanlar da bulunuyor. Bu yüzden Apiterapi dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir. Bu yüzden bu tedavi yöntemini alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde çok fazla sorunlar yaşanabilir. Tedavi sürecinde hayatını kaybeden insanlar dahi olabilir. Bu yüzden tedavi yapacak kişilerin bu ürünlere karşı alerjisi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Homeopati

Homeopati, yan etki gösterebilecek ürünlerin kullanılması ile yapılır. Bu tedavide normalde sağlıklı bir insana verildiğinde yan etkilere sebep olan maddeler, aynı reaksiyonları yaşayan insanlara az bir miktarda verilerek tedavi etmek şeklidir. Yani buna şunu diyebiliriz. Hastalığı hastalıkla tedavi etme yöntemi. Bu tedavide normalde o maddelere karşı alerjisi veya hastalığı bulunan kişiler çok düşük dozda madde veriliyor. Bu yolla hastalık kendini kendine imha edilmiş oluyor. Her ne kadar kulağa gelince tuhaf olarak gelse de aslında böyle bir tedavi mümkündür. Çünkü bu yöntem ta 18.yy tarihine kadar dayanmaktadır. Birçok insan o günden bugüne kadar bu tedavi yöntemiyle tedavi edilmiştir.

Çoğu insan elbette bu tedaviden korkmaktadır. Çünkü zaten hastalığına sebep olan maddelerin vücuda alınması korkunç geliyor. Bu da çok normal bir durumdur. Homeopati, bugüne kadar birçok insanı iyileştirmesinin yanında ölümüne de sebep olmaktadır. Çünkü tedaviyi yapan insanların uzman olmaması ya da iyi bir araştırma yapmadan hemen tedaviye başlaması bu sonuca sebep vermektedir. Bu yüzden alanında iyi olan ve konuya hakim olan bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Hastanın ne gibi şikayetleri ve hastalığı hangi bölgede bulunuyor. Bunu iyi araştırmak gerekiyor. Bunun dışında yapılan tedaviler elbette sonuç verebilir. Bu kadar çok insanın iyileşmesi de şans eseri değildir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aromaterapide hangi yağlar kullanılır?

Aromaterapi tedavisinde genelde güzel kokuya sahip, uçucu yağlar kullanılmaktadır. Bu yağlar genelde olarak lavanta yağı, gül yağı, limon yağı, karanfil yağı ve çörekotu yağı gibi yağlardır.

Fitoterapi tedavisi ne için kullanılır?

Fitoterapi yöntemi çeşitli hastalıklar için kullanılabilir. Çünkü her bitki bir hastalık için kullanılmaktadır. Bunun yanında bitkiler karıştırılarak da kullanılıyor. Bu tedavi; mide hastalıkları, aşırı kilo problemi, migren ver baş ağrısı, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları gibi hastalıklarda sık sık kullanılmaktadır.

Arı zehrine alerjisi olan kişiler Apiterapi yaptırabilir mi?

En çok merak edilen sorulardan birisi de budur. Apiterapi yalnızca arı zehri ile yapılan bir yöntem değildir. Bunun yanında arının diğer ürünleri de kullanılmaktadır. Arı zehrine alerjisi olan kişilerin bal propolis gibi ürünlere karşı alerjisi olmadığı gözlemlenmektedir. Yani arı zehri dışındaki arı ürünleri kullanılabilir. Ancak elbette yaptırmadan önce doktorunuza danışınız.

Homeopati yan etkileri bulunuyor mu?

Homeopati zaten yan kullanılması yardımıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Yani birbirine paralel olan durumları birleştirerek tedavi elde edilir.

Fonksiyonel tıp ne işe yarar?

Fonksiyonel tıp, genel olarak hastalıklara sistemsel olarak yaklaşan bir tedavidir. Yani hastalıkların altında hangi sebeplerin yattığını ortaya çıkarmak ve bu sorunları yok etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Bu yüzden fonksiyonel tıp diğer tedavi yöntemlerinin yanında destekleyici rolü oynamaktadır.

Yazar: Ali Zaimoğlu

Ali ZAİMOĞLU