Tahmini okuma süresi: 8 dakika 53 saniye
Dijital Röntgen
Dijital Röntgen Nedir?
Dijital röntgen, gelişen teknolojiye ayak uyduran ve hastalıkların teşhisini kolaylaştıran bir cihazdır. X ışınları yardımıyla vücut üzerindeki gözle görülmeyen ağrılı bölgelerin detaylı bir şekilde görüntülemesini sağlayan cihaz hastalıklara teşhis koyulması için kullanılmaktadır. Çeşitli hastalıkların teşhis sürecinde başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan bu yöntem doktorlar tarafından oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Bu görüntüleme yöntemi kullanarak yapılan incelemeler dijital sinyaller aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarılır ve ardından şikayetçi olunan hastalıkla ilgili doğru teşhisi koymak kolaylaşır.
Birçok avantajı da bulunan dijital röntgende eksi röntgen yöntemlerine göre hasta, cihaz ile daha az sürede temas etmekte ve bu şekilde de radyoaktif maddelere de daha az maruz kalmaktadır. İjital röntgen ayrıca pek çok doku ve kemiğin görüntülenmesi konusunda yaygın olarak kullanılan ağrısız bir yöntemdir. Radyografi uzmanları tarafından uygulanan bu yöntem hastanelerin röntgen bölümlerinde gerçekleştirilir.
Röntgen Cihazı Nedir?
Röntgen cihazı, doktorların ameliyata gerek duymadan hasta şikayeti üzerine sorunu anlamak ve teşhis koyabilmek için kullandığı cihazdır. Röntgen cihazı, hastanın rahatsızlık yaşadığı bölgenin gözle görülmesi mümkün olmayan yerlerinde ne tür bir sorun olduğunu teşhis etmektedir. Bu nedenle de doktorlar tarafından doğru teşhislerde bulunmak için sıklıkla kullanılmaktadır.
Röntgen Türleri Nelerdir?
Hastalıkların kendine özgü bir yapısı olduğu için aynı röntgen cihazı her hastalık için kullanılamaz. Bu nedenle de birçok röntgen çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
- Standart Bilgisayarlı Tomografi (BT): Genellikle kan pıhtıları ve koroner arter hastalığı gibi dolaşım sistemi hastalıklarının teşhisi için kullanılır.
- Diş Röntgeni: Diş muayeneleri öncesinde çene kemiği, dişler ve ağız bölgesi gibi diş ile ilgili sorunların teşhis edilmesi konusunda kullanılmaktadır. Diş ve ağız içindeki sorunlar ile ilgili yüksek kalitede detay alınmasını sağlar.
- Kemik Röntgeni: Kemik kırıkları, yaralanmaları ve eklemler ile ilgili rahatsızlıkların tespit edilmesinde kullanılan hızlı ve başarılı sonuç veren bir yöntemdir.
- Göğüs Röntgeni: Göğüs bölgesindeki doku, organ ve kemiklerin incelenebilmesi için kullanılan röntgen çeşididir. Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve sürekli öksürük gibi hasta şikayetleri üzerine doğru teşhis yapılmasında etkilidir.
- Böbrek, Üreter ve mesane Röntgeni: İdrar yolları rahatsızlıklarında sorunun ne olduğunu teşhis etmek için kullanılan röntgen yöntemidir.
- Akciğer Röntgeni: Akciğer rahatsızlıklarında üst, orta ve alt bölgelerin karşılaştırılabilmesi için uygulanan röntgen çeşididir. Eğer görüntülerde iki akciğer arasında farklılık ya da asimetri sorunu varsa bir sorun olduğunu işaret etmektedir.
- Karın Röntgeni: Karın içindeki doku ve organların görüntülenmesi için kullanılır. Bulantı, mide ağrısı, kusma ve şişkinlik gibi semptomların nedenini bulmak için uygulanan ilk testlerden biridir.
Dijital Röntgen Çekimi Nasıl Yapılır?
Doktorlar tarafından hastalıkların tedavi yöntemini belirlemek için kullanılan röntgen çeşitleri, hızlı ve doğru sonuç alma konusunda sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Dijital röntgen çeşitleri her hastalık için farklı bir hazırlık süreci gerektirebilir. Fakat genel olarak dijital röntgen çekinin nasıl yapıldığına değinmek gerekirse;
- Dijital röntgen çekiminin gerçekleştirildiği alan hangi bölge ise o bölgede kullanılan takı ve metal eşyalar mutlaka çıkarılmalıdır.
- Akciğer ve kemik ile ilgili rahatsızlıkların yaşandığı röntgenlerde ön hazırlık yapılmasına gerek görülmemektedir. İki parçalı kıyafet seçilmesi yeterlidir.
- Röntgen çekilmeden önce genellikle aç olunmasına gerek bulunmamaktadır ama hastanın iç organlarının röntgeni çekileceği zaman gerekli görülmesi halinde doktor hastanın aç gelmesini isteyecek ve bununla ilgili bilgi verecektir.
- Hastaya herhangi bir anestezi uygulanmamakla birlikte kontrast yardımı ile gerçekleştirilen röntgen çekimi yaklaşık olarak 20 dakika sürmektedir. Bu süre çekimi yapılacak bölgeye göre değişkenlik gösterebilir.
- Tüm şartların sağlanmasının ardından hastanın uygun pozisyonda durması istenir.
- Radyografi uzmanı tarafından X ışınları rahatsızlık duyulan bölgeye verilerek röntgeni çekilecek bölgedeki dokuların içinden geçmesi sağlanır. X ışınlarının görüntülediği gözle görülemeyen doku ve kemik yapılarının görselleri çekilerek dijital sinyaller yardımı ile bilgisayara aktarılır. Ardından da doktor ile paylaşılır.
Dijital Panoramik Röntgen Nedir?
Dijital panoramik röntgen, genellikle diş ve ağız hastalıkları ile ilgili bir röntgen çeşidi olmakla birlikte çene kemiği ve tüm diş görüntüsünün çekilebilmesi için kullanılan yöntemdir. Dijital panoramik röntgen ile tüm dişlerin görüntüsü ağız dışından çekilerek alınabilmektedir.
Diş ve ağız hastalıkları teşhisi için kullanılan dijital panoramik yöntem ile çene kemiği ve eklem problemleri, kist ve tümör oluşumlarının teşhisi yapılabilir. Ayrıca süt dişlerinin kontrolü ve dişlerin konumunun izlenmesi için de dijital panoramik yöntem kullanılabilmektedir. Diş ve ağız hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bu yöntem diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulama olmaktadır.
Dijital Röntgenin Avantajları
Dijital röntgen yöntemi hastalıkların teşhisinin kolaylaşması konusunda oldukça yardımcı olmakla birlikte tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde de birçok avantaj sağlamaktadır. Sağladığı önemli avantaj görüntüleme sırasında organların net ve ayrıntılı olarak görünmesini sağlamasıdır. Bu sayede doğru teşhis koymak oldukça kolaylaşmaktadır. Vücut üzerinde birçok farklı bölgede kullanılabilmektedir. Bu nedenle de birçok hastalığın teşhisini kolaylaştırmaktadır.
Röntgen sonrasında hasta rutin hayatına geri dönebilir. Ekstra olarak uygulaması gereken bir şey bulunmamaktadır. Hastalıkların çeşidine göre değişmekle birlikte ortalama 20 dakikada çekildiği için hızlı teşhis koyulabilmesi açısından zamandan da tasarruf sağlamaktadır.
Bilgisayar ortamına aktarıldığı için arşivlemesi ve tekrar ulaşılması kolaydır. Dijital olarak yapılan röntgen yöntemi kaydedilerek gerektiğinde yeniden inceleme yapılabilir. Bu sayede doktorlar ve hastalar için de büyük kolaylık sağlamış olur. Ayrıca maliyeti de diğer yöntemler ile kıyaslandığında oldukça uygundur.
Dijital Röntgen Hangi Durumlarda Uygulanır?
Dijital röntgen birçok hastalığın teşhisi için gözle görülemeyen neredeyse tüm doku ve organlarda uygulanabilmektedir. Bu hastalıklardan söz etmek gerekirse;
- Çene kemiği, diş kırıkları ya da enfeksiyon durumlarında,
- Eklem rahatsızlıkları durumunda artrit şüphesi duyulmasında,
- Omurga ağrılarından kaynaklanan skolyoz şüphesi durumunda,
- Kemik ağrıları nedeniyle kemik kanseri ya da osteoporoz şüphesi duyulmasında,
- Akciğer rahatsızlıklarında tüberkülöz ya da akciğer kanseri teşhisi için,
- Memede kitle olmasından duyulan şüphe nedeniyle meme kanseri teşhisi için,
- Kalp ağrısı şikayetleri sonucunda kalp yetmezliği ve kalp damar hastalıkları şüphesinde,
- Karın ağrılarının nedeni bilinmediği durumlarda sindirim sistemi problemlerinin teşhisinde,
- Çocukların yuttuğu cisimlerin durumunu tespit etmede dijital röntgen çekilerek teşhis koyulur.
Eğer siz de bu durumlardan bir ya da birkaçını yaşadığınızı düşünüyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi doktorlarına danışabilir, muayene olabilir ve gerek görülmesi durumunda dijital röntgen yardımı ile hastalık teşhisinizin koyulmasını sağlayabilirsiniz. Ardından da tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Mobil dijital röntgen nedir?
Dijital taşınabilir röntgen cihazı, hastanın röntgen odasına gidemeyeceği durumlarda hastane odalarına kolaylıkla taşınabilen portatif dijital röntgen makinesidir.
Dijital röntgen ile kanser belli olur mu?
Dijital röntgen cihazları hastalıkların teşhisini doğru bir şekilde konulmasını sağlayan bir tanı yöntemidir. Organ ve dokuları görebilen dijital röntgen ile kanserli dokular ve hücreler tespit edilerek hastalığın kanser olup olmadığı da teşhis edilebilir.
Bir sene içinde kaç kere röntgen çekilebilir?
Bir sene içinde çekilebilen röntgen sayısı hastalığın teşhisi ve durumuna göre değişmekle birlikte maksimum 5 mSv. radyasyon dozuna maruz kalınabilir. Bu da bir sene içinde 40 defa röntgen çekilebilmesi durumunu oluşturmaktadır.
Dijital röntgen çektirmek zararlı mıdır?
Dijital Röntgen dahi tüm röntgen yöntemleri, radyasyon içermesi nedeniyle zararları bulunan bir cihazdır. Fakat avantajları ile karşılaştırıldığında ciddi hiçbir riski bulundurmamaktadır.
Röntgen ile alınan radyasyon vücuttan nasıl atılır?
Doktorun gerekli görmesi ile antibiyotik kullanımı vücuda tomografiden kaynaklı olan girmiş radyasyonların atılmasını sağlar. Bunun için sabahları aç karnına bol bol sarımsak tüketilmesi içeriğindeki antibiyotik etkisinden dolayı doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bu şekilde vücuttan radyasyonu daha hızlı bir şekilde atabilirsiniz.
Yoğurt radyasyonu vücuttan atar mı?
Yoğurdun vücuttan zararlı maddelerin atılmasında yardımcı rol oynadığına dikkat çeken bir belirti yoktur. Fakat yoğurt, radyasyondan korumada konusunda olmasa bile radyasyon sonrası zarar gören hücrelerin ve dokuların yenilenmesinde oldukça faydalıdır.