Tahmini okuma süresi: 6 dakika 51 saniye
Çatlak Tedavisi
Çatlaklarda tedavi mutlaka deneyimli uzmanlar tarafından verilmesi gereken bir süreci ifade etmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde başta kilo alıp verme olmak üzere pek çok sebebe bağlı olarak oluşabilen çatlaklar önemli sağlık sorunları teşkil etmeseler de estetik açıdan hoş bir görüntü yaratmadıklarından ötürü kişiler tarafından istenmezler. Çatlak tedavisi bu amaçla ortaya atılmış olup, göze hoş görünmeyen vücut çizgilerinin ortadan kaldırılması için farklı metotlarla tedavi uygulanmaktadır.
Çatlak Nedir? Deride Çatlak Nasıl Oluşur?
Çatlak tanımı itibari ile deri yüzeyinde meydana gelen yapıları ifade etmektedir. Çizgi şeklinde karşımıza çıkan ve belirli katmanlar halinde olan deri tabakasının zaman içerisinde incelmesi sonucunda cilt üzerinde çizgi şeklinde yapılar meydana gelir. Stria ismi de veren bu yapılar halk arasında çatlak olarak bilinmektedir. Ancak dış görünüşüne önem veren ve estetik açıdan hoş görünmek isteyen kişiler tarafından bu yapılar hoş karşılanmaz. Çatlak oluşumu;
- Aşamalar halinde ilerlemektedir.
- Belirli sebeplere bağlı olarak derinin incelmesi ve kolajen yapılarının etkisinin azalması deride çatlak oluşumunun ilk evreleri arasında yer almaktadır.
- İncelen deri lif bağlantılarını kaybetmesi ile beraber burada yırtık görüntüsü oluşturmaktadır. Bu görüntü ilk zamanlarda pembe ve mor arasında bir renk alır.
- Bu aşamada tedavinin yapılması en başarılı sonucu verecektir ancak söz konusu problemin devamı ve tedavinin yapılmaması durumunda bu pembe doku yerini beyaz bir yapıya bırakır.
- Bu sürecin 3. evreye ulaştığının habercisidir. Çatlaklar ilerleme süreci gösterdiğinden zaman içerisinde söz konusu dokunun çökmeye uğraması ve el ile dokunulduğunda da yüzeyin bozulmuş olmasının hissedilmesi normaldir.
Çatlak Neden Oluşur?
Çatlağa neden olan etmenler sayıca fazladır. Bu durumlardan bazıları aşağıda sizler için sıralanmıştır.
- Hızlı şekilde kilo alıp verme
- Gebelik
- Obezite
- Vücut geliştirme sırasında vücuda fazla ağırlık bindirilmesi
- Hormonal problemler
- Kalıtsal sebepler
Vücutta çatlağın oluşması için karşımıza çıkabilen durumlar arasında yer almaktadır. Yaş grubu fark etmeksizin herkeste görülebilir. Çok zayıf olan insanlarda da kalıtsal sebeplerden dolayı çatlak görüntüsünün oluşabildiği bilinmektedir. Ancak yapılan araştırmalar hızlı şekilde kilo alıp vermenin deri üzerinde doğrudan bir gerilme yaratacağından ötürü daha fazla çatlağa neden olduğunu söylemek mümkündür.
Vücut Üzerinde Çatlaklar Hangi Bölgelerde Oluşur?
Vücut çatlakları oluştuğu bölgeler yağ miktarının fazla olduğu herhangi bir bölge olarak karşımıza çıkabilmektedir. Herkesin vücudu değişiklik gösterebileceğinden hangi bölgede yağ dokusu fazla olduğuna bağlı olarak bu bilgi değişiklik gösterebilir. Ancak genel hatları itibari ile
- Kalça ve basenler
- Göbek
- Meme
- Kol ve bacak içleri
Çatlakların en fazla göründüğü bölgeler arasında yer almaktadır. Özellikle gebelik döneminde kadınlarda göbek ve kalça dokusu üzerinde çatlakların son derece yoğun olduğunu söylemek mümkün olabilir. Vücut geliştirme sporu yapan pek çok kişide ağırlık dengeli olmayan bir şekilde kullanıldığında, koltuk altlarında, kollarda ve bacaklarda da deri üzerinde yırtıkların görülmesi mümkündür.
Çatlak Tedavisi Var Mıdır?
Çatlak nasıl tedavi edilir şeklinde bir sorusu bulunanlar için yıllar içinde çok sayıda metot geliştirildiğini ve bu metotların çatlak problemi yaşayan kişiler üzerinde oldukça etkili olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bu yöntemlerin bazıları;
- PRP tedavisi
- Lazer
- Radyofrekans yöntemi
- Dermaroller yöntemi
Olarak özetlenebilir. Her hekim çatlaklar üzerinde tedavi uygularken hastanın durumuna ve kendi uzmanlığına göre bir çatlak tedavisi yöntemi benimsemektedir. Ancak stria dokusunun onarılması ve buradaki lif gelişiminin tekrar desteklenmesi için fraksiyonel lazer hem ülkemizde hem de dünyada en çok tercih edilen metotlar arasında bulunmaktadır.
Radyofrekans Yöntemi ile Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Radyofrekans ile çatlak tedavisi uygulaması her yaş grubu için uygulanabilen, acısız ve hızlı sonuçların alınabildiği bir yöntemi ifade etmektedir. Kliniğimizde de bu metodu uyguluyor ve hastalarımızda başarılı sonuçlar elde ediyoruz.
- Radyofrekans terapisi genellikle alanı belli bir dereceye kadar ısıtma mantığına dayanır.
- Kolajen yapısını harekete geçirecek ve bölgedeki liflerin tekrar birbirleri ile tutunmasına yardımcı olacaktır.
- Orta deride kolajen üretimi tetiklenmekte ve birkaç seans sonrasında çatlaklar üzerinde olumlu etkiler görülmektedir.
Dermaroller İle Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dermaroller ile çatlakların tedavisi uygun ve hijyenik klinik ortamlarında uygulanmalıdır. Evde dermaroller kullanımı son yıllarda yaygınlaşsa da çatlakların ev ortamında uygun serumlar olmadan tedavi edilebilmesi mümkün değildir. Bu sebepten kliniklere gelerek uzmanların tecrübesine güvenilmesi önem taşımaktadır.
- Dermaroller adı verilen cihazlar mikro iğneler ile deride delik açarak uyarı yapmaktadır.
- Sonrasında uygulanan kolajen gelişimi için özellikle üretilmiş olan maddeler, içeriğinde bulunan hyalüronik asit ve onarıcı aminoasitlerle birlikte lif dokusunun onarılması ve çatlaklarda meydana gelen problemin ortadan kaldırılması için ciddi bir avantaj sağlamaktadır.
- Bu yöntem birkaç seans uygulandığında çatlaklar üzerindeki olumlu etkisini görmek mümkündür.
- Aynı zamanda çatlakların renginin henüz mor-pembe arası olduğu ilk evrelerde çok daha hızlı bir şekilde sonuç alınabilmektedir.
PRP ile Stria Tedavisi Nasıl Yapılır?
PRP ile stria tedavisi bir mezoterapi yöntemidir. Yalnızca çatlaklarda değil vücut üzerinde bulunan herhangi bir yaralanma, yara izi ya da yanık izinde de başarılı etkiler görülmektedir. PRP tedavisi ile çatlakların iyileştirilmesi;
- En az 5 seans almaktadır. Çatlakların durumuna göre süreci tekrarlayabilmek ö
- Kişinin kendi kanı alınarak içeriğindeki canlılık etkisi yaratan trombositlerin ayrıştırılması ve daha sonra onarım özelliği gelişmiş olan maddeler ile bir serum haline getirilmesi süreçlerini kapsamaktadır.
- PRP tedavisinin meme dokusu üzerinde ya da iç bacaklar gibi daha hassas olan bölgelerde uygulanmasına herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
- Bölge iyice temizlendikten ve uyuşturulduktan sonra madde enjekte edilmekte, burada onarıcı etki yapması beklenmektedir. 2-3. aydan itibaren bu sonuç görülebilmektedir.
Hamilelik Döneminde Çatlak Tedavisi Uygulanır Mı?
Gebelik döneminde çatlak tedavisi uygulanmamaktadır. Ameliyatsız vücut germe, estetik ya da detoks yöntemlerinin hiçbiri gebelik sürecinde uygulanması önerilmeyen metotlardandır. Gebelik sürecinde çatlak yaşanması oranı oldukça yüksektir ancak çok az sayıda kadında aşırı gerilme sonucu çatlakların oluşmadığında görülebilir. Çatlak tedavisi gebelik döneminde kaçınılması gereken bir tedavi yöntemidir. Gebelik şüphesi bulunan kişiler de emzirme sürecinden sonra bu uygulamayı tercih edebilmektedir. Bunun dışında çatlakların gebelik döneminde oluşmasını engellemek adına derinin bir bütün halinde kalmasına olanak veren ve lifleri koruyan kremler veya doğal ürünler kullanılabilmektedir.
Yazar: Ekrem Güldaş