Plastik ve Estetik Cerrahi

Tahmini okuma süresi: 10 dakika 4 saniye

Plastik ve Estetik Cerrahi

 

Dolgu Nedir?

Dolgu cildin altına kırışıklık, sarkma, gibi sorunları gidermek ve bölgesel şekil vermek için enjekte edilen, etkisi ortalama bir sene süren geçici bir maddedir.

Yaşlanma ile birlikte yıllar içerisinde ciltte elastik yapının, kollajen dokunun, cilt altı yağ dokusunun ve hyaluronik asidin azalmasına bağlı olarak kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir.

Özellikle göz çevresi, ağız çevresi, çene bölgesi, boyun, burun bölgesi, alın kısmında kırışmalar ve sarkmalar ortaya çıkmaya başlar. Yüzün orta ve alt bölgelerindeki sarkma ve kırışıklıklarda dolgu enjeksiyonu başarıyla kullanılabilir.

Dolgu enjeksiyonu gözaltı, dudak, nazolabial bölge (gülme çizgisi) gibi bölgelere uygulanarak daha genç bir görünüm sağlamak mümkündür.

Dolgu yapılış süresi ortalama 20 dakikadır. Yapılacak bölgeye lokal anestezik krem sürülmesi nedeniyle pek acı hissedilmez. Etkisi hemen görülmeye başlar ve ortalama 2-3 hafta içerisinde görüntü tamamen oturur. Dolgunun etkisi ortalama bir sene sürer.

Dolgunun Etkisi Nasıldır?

Dolgu maddesi ince bir iğneyle düzeltilmek istenen alana enjekte edilir. Jel kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir.

Yüzdeki sarkmalarda yüze hacim vererek sarkmayı giderir. Ayrıca hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit ciltte kollajeni arttırdığı için ciltte yenilenme meydana getirerek dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölgede daha genç bir görünüm korunması sağlanır.

Dolgu Hangi Bölgelere Uygulanabilir;

  • ♦ Elmacık kemiklerini belirginleştirmek,
  • ♦ Burun şeklini düzeltmek,
  • ♦ Dudak kenarındaki derinleşen çizgiyi gidermek,
  • ♦ Dudak şekillendirmek ve dolgunlaştırmak,
  • ♦ Kaş arasındaki derin çizgileri yok etmek,
  • ♦ Çene şeklini düzeltmek,
  • ♦ Yüzdeki sarkmanın giderilmesi.

PRP Nedir?

PRP açılımı platelet yönünden zengin plazmadır. Kişinin kendisinden alınan kanın özel kitlerde santrifüje edilerek içindeki platelet hücrelerini ayrıştırılıp tekrardan kişiye verilmesi olarak kullanılmaktadır.

PRP uygulamasıyla hastalarımız özellikle yüz bölgesinde daha canlı, daha parlak, daha genç, daha nemli bir görünüme kavuşabilirler.
Bunların yanı sıra PRP sivilce lekelerini ve güneş lekelerini gidermek, cilt kalitesini arttırmak amaçlı da yapılmaktadır.

PRP Ne Kadar Sürede Etki Eder?

PRP uygulaması sonrası 2 hafta içinde klinik cevabın gözlendiği ve bu etkinin 2-3 ay sürdüğünü görmekteyiz. Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, ancak 3- 4 uygulama sonunda (yani 1 kür uygulandıktan sonra) bu etki kalıcı hale gelmektedir.

Hangi Bölgelere PRP Yapılır?

  • ♦ Göz altı dahil tüm yüze
  • ♦ Boyun ve dekolte bölgesine
  • ♦ Saç diplerine
  • ♦ Boyun Bölgesine
  • ♦ El üzerine

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği en çok talep edilen ameliyatlardan biridir. Ameliyat yöntemi burun şekli, deri kalitesi, eğrilik düzeyi ve hastanın estetik tutumuna bağlı olarak belirlenir.

Burun estetiği planlanlanırken hastanın sadece burnu değil tüm yüzünün değerlendirilmesi gerekir.

Muayene sırasında burun derisinin kalınlığı, tip projeksiyonu, hump yüksekliği, burunun sağ veya sola ne kadar eğri olduğu yönlerinden değerlendirilir.

Ameliyat öncesi hasta bilgisayarlı tomografi ile burun iç yapısı, burun içi konkaların büyüklüğü, septumun eğrilik derecesi ve burun iç yapısındaki sorunlar değerlendirilir.

Burun estetik ameliyatı ortalama 1,5 saat sürmektedir.

Hastada nefes alma sorunu varsa, bu sorunun neden kaynaklandığı, nefes alma sorununun mevsimsel değişiklik gösterip göstermediği, alerjiye bağlı olup olmadığı araştırılır ve ona göre ameliyat planı yapılır.

Not edilmesi gerekenler:

  • Burun estetiğinde kadın burnu ile erkek burnu farklılık göstermektedir.
    Burun estetiği ameliyatı sonrası az da olsa ödem ve morluk görülmesi doğaldır.
    Hasta ameliyat sonrasında bir gün hastanede yatarak takip edilir.
    Burnun yeni hali ameliyat sonrası ilk aydan itibaren iyileşmeye başlar, şeklin tamamen oturması 4-6 ay arasında olacaktır.

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz kapağı estetiğinde üst göz kapağı ve alt göz kapağına birbirinden farklı uygulamalar yapılmaktadır. Göz Kapağı ameliyatı sadece estetik amaçlı yapılan bir işlem değildir. Üst göz kapağının sarkması hastanın görmesinde kayıp, ağrı, yorgunluk, okuma zorluğu gibi sorunlara yol açar.

Ameliyat öncesi hastalar plastik cerrah tarafından değerlendirilir, ameliyatı planlanır ve çizim işlemleri yapılır.

Hastalarımız göz kapağı estetiği sayesinde göz çevresindeki fazla dokulardan kurtularak daha dinç ve daha genç bir ifadeye sahip olabilirler.

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe kulak sorunu daha çok çocuk yaşta ve ergenlik yaşlarında hastalara rahatsızlık veren bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu görünümden rahatsızlık duyan hastalarımız genelde kulaklarını saçlarıyla örterek ya da şapka kullanarak saklamaya çabalarlar. Oysa ki basit bir ameliyatla bu sorundan kurtulabilirler.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yapılacak ameliyatın hastane ortamında ve ameliyathanede yapılması gerekir. Yetişkinler için lokal anesteziyle de yapılabilen operasyonlar, çocuklarda genel anesteziyle uygulanır. Her iki kulağın ameliyatı sadece bir saat içinde tamamlanır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süresi Ne kadardır?

Ameliyat sırasında genel anestezi uygulanmayan hastalar herhangi bir sorun yoksa aynı günde taburcu edilebilir. Genel Anestezi altında ameliyat edilen hastalar bir gün gözlem altında tutulabilir.
Ameliyatın sonunda kulaklara yerleştirilen bandajlar 1-2 gün süreyle kulaklarda kalır. Fakat iyileşme döneminde kulaklarda hastaları rahatsız edici bir görünüm olmaz. Ameliyatın kulak arkasından küçük bir kesiyle yapılması nedeniyle arkadan bakışla bile görünür bir iz meydana gelmez. Oldukça ince olan kesi yeri ve dikiş izi belirsiz şekilde kalır.

Meme Büyütme Operasyonu

Kimlere yapılır?

Meme estetiği küçük meme olması, memelerde asimetri olması, meme dokusunun olmaması, emzirmeye bağlı memelerin küçülmesi, meme kanseri sonrası tekrardan meme oluşturulması, kilo alıp vermeye bağlı memelerde sarkma olması gibi durumunda yapılabilir.

Meme Büyütme Hangi Tekniklerle yapılabilir?

Protez (silikon) kullanılarak büyütme, yağ enjeksiyonu, çok ender olarak da dolguyla büyütme yapılabilmektedir.

Protez (silikon) ile Meme Büyütme

Meme büyütmede deprotez (silikon) olarak anatomik (damla) veya yuvarlak protezler kullanılmaktadır.

Hastanın meme yapısına göre protez meme dokusu altına, fasya altına veya kas altına konulabilmektedir. En çok tercih edilen yöntem meme altına yerleştirmektir.
Meme protezi, meme başından, koltuk altından veya memenin altından yapılan insizyonlarla yerleştirilebilinir.

Ameliyat sonrası hasta bir gece hastanede kalır, ertesi gün pansumanı yenilenerek taburcu edilir.

Hastalar ameliyattan birkaç saat sonra yürümeye başlar ve genelde korkulacak şiddette bir ağrı oluşmaz.

Ortalama 1 hafta sonra çalışma hayatına başlanabilir.

Protez ile meme büyütme ameliyatından sonra süt vermede problem yaşanmaz çünkü protez tamamen süt bezlerinin altına yerleştirilir.

Protez ile meme büyütme ameliyatı ortalama 1,5 saat sürer.

Yağ Enjeksiyonu ile Meme Büyütme

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme işlemi ender yapılmakla birlikte daha çok meme kanseri sonrası kullanılmaktadır.

Yağ enjeksiyonu ile meme büyütme ameliyatı bir çok dezavantajı nedeniyle günümüzde pek tercih edilen bir yöntem değildir.

Meme Küçültme Operasyonu

Memenin aşırı büyük olması hastalarda omuz ağrısı, boyun ağrısı, omuzlarda derin sütyen izi, omuzlarda aşırı yük gibi şikayetlere neden olur.
Meme küçültme ameliyatı olmadan önce hastanın emzirip emzirmediği, doğum yapıp yapmadığı, tekrar doğum yapıp yapmayacağı kararı önem taşır. Meme küçültme ameliyatı birçok yöntemle yapılabilmektedir.

Bu yöntemler memenin büyüklüğüne, sarkıklığına veya memenin dolgunluğuna göre değişiklik gösterebilir.

Ameliyat öncesi hastaya kapsamlı bir muayene yapılır, kan sonuçları değerlendirilir ve uygulanacak yönteme karar verilir.

Ameliyat öncesi hastanın yeni görüntüsünü görmesi çizimler yapılarak sağlanır.

Meme küçültme ameliyatı ortalama 2 saat sürer.

Ortalama iki gün hastanede takip edilir.

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı doğum sonrası karında sarkması olan, kilo alıp vermeye bağlı sarkmaları olan veya mide küçültme ameliyatı olan hastalara sıkça uygulanmaktadır.

Karın germe işleminde bir kaç ameliyat yöntemi mevcut olup bunlar hasta değerlendirilerek hangi kesi yöntemi kullanılacağına karara verilir.

Uygun hastalara karın germe ile birlikte liposuction uygulaması da kombine şekilde yapılabilmektedir. Karın germe ameliyatında kesi izi iç çamaşırın içinde saklanacak şeklinde planlanıp, bu izler ortalama 6 ay sonrası en aza inecektir.

Ameliyattan birkaç saat sonra hasta yürümeye başlar ve iki gün hastanede kalır. Son zamanlarda karın germe işlemi sıkça yapılmakta ve sıklığı giderek artmaktadır.


Not edilmesi gerekenler:

  • Doğum sonrası karında sarkma problemi gelişen,
  • Kilo alıp vermeye bağlı sarkmalar yaşayan,
  • Mide küçültme ameliyatı sonrası deri fazlalığı olan hastalara uygulanabilir.
  • Karın germe işleminde ameliyat yöntemi hastanını sorununa bağlı olarak değerlendirilerek hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir.Uygun hastalara karın germe ameliyatı ile birlikte aynı zamanda liposuction da yapılabilinir.
  • Karın germe ameliyatında kesi izi iç çamaşırın için de saklanacak şekilde planlanılır.
  • Ameliyat öncesi hastanın yeni görüntüsünü görmesi çizimler yapılarak sağlanır.
  • Ameliyat ortalama 2 saat sürer ve iki gün hastanede takip edilir.
  • Ameliyat sonrası hastalara mutlaka korse takılmaktadır.

Liposuction

Liposuction hastayı zayıflatmak amaçlı değil bölgesel inceltme amaçlı yapılan bir işlemdir.

Hangi bölgelere liposuction yapılabilir?

Karın, bel, kol, kalça, boyun, üst bacak, bel, basen, ve erkeklerde meme büyümesini (jinekomasti) gidermek için yapılır.

Hasta ameliyat öncesi değerlendirilerek hangi bölgelere liposuction yapılacağı belirlenir ve işaretlenir.

Hasta ameliyat sonrası bir gece hastanede kalır ve yaklaşık 3 hafta korse kullanır.

Liposuction, bölgesel incelme dışında selülitleri yok etme amaçlı da kullanılmaktadır.

Son zamanlarda ıslak liposuction yönteminin yanı sıra lazer yöntemi de sıkça kullanılmaktadır.