Tahmini okuma süresi: 8 dakika 14 saniye
Çocuklarda Sinüzit Tedavisi
Sinüsler; burnun yer alan toplam 8 – 10 adetten oluşan, dört tarafı da kemiklerle çevrili olan boşluklar şeklinde tanımlanabilir. Bu boşlukları dolduran, kaplayan mukoza örtüsünde oluşan iltihaplanmalar son derece şiddetli ağrılara yol açıp, kişilerin hayat kalitelerini ciddi anlamda düşürüyor. Çocuklar her sene 6 – 7 defa gribal enfeksiyon geçirebilir. Verilere göre bunlardan 2 ya da 3 tanesinin sinüzite dönüşme ihtimali var. Çocuklarda görülmekte olan bu akut sinüzit vakaları, antibiyotik başta olmak üzere çeşitli ilaçlar kullanılarak tedavi edilebiliyor.
Çocuklarda Sinüzit Nedenleri
Çocuklarda sinüzit ve yetişkinlerde sinüzit oluşumunu etkileyen birçok faktörün varlığından söz etmek mümkün. En çok görülen sinüzit nedenleri şu şekildedir;
- Üst solunum yollarına bağlı viral ya da bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar
- Kıkırdağın eğri olması
- Burun kemiğinin normalden büyük olması
- Burun, geniz eti
- Burun bölgesinde yer alan iyi ya da kötü huylu tümörler
- Sinüs kanallarında oluşan çeşitli nedenlere bağlı tıkanıklıklar
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Alerjik reaksiyonlara sahip olmak
- Sigara içilen ortamlarda çok fazla bulunmak
Çocukların özellikle de sigara içilen ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir. Sigara içilen ortamlarda fazla bulunan çocukların, sinüzit hastalığına yakalanma ihtimali diğerlerine göre çok daha fazla olarak dikkat çekmektedir. Hava kirliliği ve geniz eti de sinüzite yakalanma nedenleri arasında en önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık, çocukluk döneminde daha ağrılı ve şiddetli bir şekilde yaşanabiliyor. Geniz eti, burnun havalanma yapısına ciddi zararlar vermektedir. Burnun havalanmasını engellediği için bu bölgeyi enfeksiyonlar için daha elverişli bir hale getirmektedir. Dolayısıyla bademciklerde ve geniz etinde iltihaplanmalar görülme ihtimali de artmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda da sinüzit vakaları daha sık görülmektedir. Soğuk, nem başta olmak üzere çeşitli çevresel faktörlerinde çocuklarda sinüzit üzerindeki etkisi göz ardı edilemez.
Çocuklarda Sinüzit Belirtileri
Çocuklarda sinüzit belirtileri şu şekilde öne çıkmaktadır;
- Uzun süre devam eden grip ya da nezleye eşlik eden ateş bulgusu (özellikle de 10 – 14 günün üzerinde devam eden hastalık)
- Göz, gözaltları ve yüz çevresinde geçmeyen, zonklama şeklinde hissedilen ağrı
- Burun tıkanıklığı
- Gözlerde basınç hissiyatı, göz ağrısı
- Geniz akıntısı
- Boğaz ağrısı
- Geniz ve burundan yeşil – sarı renkli akıntı
- Koku ve tat almada bozukluklar, ağız kokusu
- Adapte olmakta güçlük çekme ve sürekli halsiz hissetme
- Hafif ateş
- Bulantı – kusma, iştahsızlık ya da öksürük gibi grip ve nezle belirtileri
- Uzun süre boyunca geçmeyen, kuru öksürük
- Öksürükle birlikte öğürme hissiyatı ve kusma
- Huysuzluk, dikkat dağınıklığı
Sinüzit hastalığı sonucunda ortaya çıkan semptomlar, kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir. Bu nedenle eğer bu belirtileri çocuğunuzda da görüyorsanız, Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi doktorlarından randevu alarak çocuğunuzun hastalığı ile ilgili bilgi alabilir, tedavi sürecini başlatabilirsiniz.
Çocuklarda Akut Sinüzit
Çocuklarda akut sinüzit soğuk algınlığının ardından gelen ve uzun süre boyunca devam eden burun tıkanıklığı ve burun, geniz akıntıları şeklinde görülmektedir. Akut sinüzit çocuk endeskopları ve KBB muayenesi ile teşhis edilebilir. Çocuklarda görülmekte olan akut sinüzit, genellikle endişe edilmesi gereken bir hastalık değildir. Fakat doğru bir tedavinin uygulanması hem hastalığın biran önce iyileşmesi hem de çocukların yaşam kalitelerinin arttırılması açısından önemli bir noktadır.
Çocuklarda Kronik Sinüzit
Çocuklarda bağışıklık sistemi özellikle de 7 yaşına kadar tam olarak gelişmemiştir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki çocuklar sinüzit enfeksiyonu başta olmak üzere enfeksiyon için daha yatkındırlar. Çocukların sürekli olarak akut sinüzit geçirmeleri ve uzun süreli antibiyotik kullanımına rağmen geçmeyen sinüzit vakalarının çocuklarda kronik sinüzit olarak tanımlanabileceğini söyleyebiliriz. Kronik sinüzit saptanan çocuklarda son derece dikkatli olmak gerekmektedir.
Çocuklarda Sinüzit Tanısı Nasıl Koyulur?
Çocuklarda sinüzit tanısı koyulabilmesi için ilk olarak doktorun çocuğun şikayetlerini ve hastalık öyküsünü detaylı bir şekilde dinlemesi gerekmektedir. Yetişkinlerde tanı koyulması için endoskopi cihazı yardımıyla sinüslerden gelmekte olan akıntının iltihap kaynaklı mı alerji kaynaklı mı olduğuna bakılır. Bir diğer yöntemde BT çekimi olarak bilinmektedir. Fakat çocuklarda bu iki yöntemi de uygulamak zor olduğu için tercih edilmiyor. Çocuklarda tanı koyulması için bunun yerine bilgisayarlı sinüs tomografisi gibi yöntemler tercih ediliyor. Ek olarak pediatrik kullanım için üretilmiş endoskoplarla da sinüzit tanısı koyulabilir. Bu noktada geniz eti boyutu, burun etlerinin durumu, sinüslerin durumu hakkında genel bir fikir edinmek mümkün hale geliyor. Akıntının rengi, kıvamı gibi faktörler doğrultusunda tedavi yöntemine karar veriliyor.
Çocuklarda Sinüzit Tedavisi
Sinüzit hastalığının çıkış noktası olan sinüsler; göz sinirleri, beyin, hipofiz gibi önemli vücut yapılarına komşu konumda yer alır. Bu nedenle cerrahi yöntemle yapılan tedaviler de söz konusu yapılara zarar verilebilir. Dolayısıyla çocuklarda sinüzit tedavisinde son çare olarak cerrahi yönteme başvurulur. Çocuklarda sinüzit tedavisinde en sık kullanılan yöntem antibiyotik alımıdır. Ayrıca hastaların genel yaşam koşullarını sinüzit hastalığına uygun hale getirmeleri istenir. Odanın nemli tutulması, bol sıvı tüketimi gibi yöntemlerle sinüzit tedavisini desteklemek mümkündür.
Çocuklarda Sinüzitte Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuklarda sinüzit hastalığına yakalanılması alınacak bazı önlemlerle daha zor hale getirilebilir. Ayrıca yine aynı şekilde bazı önlemler alarak hastalık sürecinin daha kolay geçmesini, sinüzitin günlük yaşamı en alt düzeyde etkilemesini sağlayabilirsiniz. İşte sinüzitte dikkat edilmesi gerekenler;
- Sinüzit hastası çocukların bol bol sıvı tüketmelerini sağlayın. Sıvı tüketimi, sinüslerde biriken iltihabın daha hızlı akmasını sağlayacaktır.
- Özellikle de çocukların yattığı odanın kuru ve havasız olmamasına özen göstermelisiniz. Eğer evde klima ya da ısıtıcı gibi cihazlarla ısınıyorsanız ekstra özen göstermelisiniz. Bu cihazlar ev ortamındaki havayı çok daha kuru hale getirir.
- Burun kanallarının açılması ve sinüzit belirtilerinin azaltılması açısından ılık suyla duş alınabilir.
- Rüzgarlı havalarda dışarıda kalmamaya özen göstermelisiniz. Eğer rüzgarlı havalarda dışarı çıkıyorsanız şapka ya da bereyle alın bölgesini rüzgara karşı korumalısınız.
- Çocukların bulunduğu odalarda sigara içmemeye dikkat edin. Çocukların sigara dumanına maruz kalmasıyla birlikte sinüzit semptomları daha ağır bir hale gelir.
- Yüz bölgesine sıcak havlu bastırmak gibi sıcak kompres uygulamalarıyla burun kanallarını açabilir, semptomları ciddi anlamda hafifletebilirsiniz.
- Duştan sonra saçların kurutulması da son derece önemli bir noktadır. Özellikle de ıslak saçla dışarıya çıkmak, doğrudan sinüzite neden olabilir.
- Sinüzit geçirdiğiniz süreç boyunca bol bol su içmeye özen gösterin.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuklarda sinüzit ameliyatı gerekebilir mi?
Sinüzit tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler, ilaç tedavisine karşı dirençli olan vakalarda kullanılır. İlaç tedavisinden olumlu yanıtlar alındığı takdirde sinüzit ameliyatına başvurulmaz. Fakat çocuklarda da ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşmak mümkün. Göz etrafında apse oluşumu gibi belirtiler görüldüğü takdirde cerrahi yönteme başvurulabilir.
Sinüzit uzun sürer mi?
Sinüzit zaman zaman 4 – 5 aya kadar sürebilmektedir. Özellikle de akut sinüzit, oldukça uzun sürmektedir.
Sinüzit günlük yaşama etki eder mi?
Sinüzit hem çocukların hem de yetişkinlerin hayat kalitelerine ciddi anlamda zarar vermekte olan bir rahatsızlıktır. Burun tıkanıklığı, geniz ve burun akıntısı gibi belirtiler kişilerin günlük yaşantılarını zorlayıcı bir hale getirebilir.
Çocuklarda sinüzitte erken teşhis önemli mi?
Erken teşhis, neredeyse tüm hastalıklarda olduğu gibi sinüzitte de son derece önemli bir konudur. Erken teşhis edilen sinüzit vakalarının tedavisi çok daha kolaydır.
Yazar: Ersen Türker