Tahmini okuma süresi: 8 dakika 50 saniye
Cilt Rengi Açma
Cilt Rengi Açma Terapisi
Birçok insan kusursuz bir cilt elde etmek ister. Hal böyle olunca medikal endüstri de insanların bu sonuçlara ulaşmasına yardımcı olmak için cilt aydınlatıcı kremler ve lazerlerden kimyasal peelinglere kadar sayısız tedaviyle dolup taşıyor.
İnsanlar birçok nedenden dolayı cildini beyazlatmak isteyebilir. Birçok hasta, melazma veya güneşle ilgili diğer pigmentasyondan muzdariptir ve bu da onları güneş lekeleri ve renk değişikliği ile baş başa bırakır. Bu koyu lekeleri tedavi etmek ve cildi aydınlatmak için satılan birçok farklı krem vardır. Bu kremler, ciltte melanin adı verilen bir pigmenti azaltarak çalışır. Cilt UV veya güneş ışığına maruz kaldığında, cildin rengini değiştirmeye ve bu güneş lekelerini üretmeye meyilli olan daha fazla melanin üretilir. Daha koyu ten rengine sahip hastalar, artan melanin üretimine daha duyarlıdır.
Ciltte koyu lekelere ne sebep olur?
Koyu lekeler birkaç nedenden kaynaklanır ve bunlar şu şekildedir;
- Güneşe maruz kalma – artan UV ışığı melaninde bir artışa ve sonuçta hiperpigmentasyona neden olur
- Hormonal etkiler – genellikle kadınlarda melazma ve cilt hiperpigmentasyonuna neden olur
- Kimyasallar – kimyasal tahriş ediciler ciltte pigmentasyona ve renk bozulmasına neden olabilir
- Akne alevlenmeleri – bir sivilce alevlenmesinden sonra cilt, neredeyse akne izleri gibi görünen postinflamatuar hiperpigmentasyon (PIH) adı verilen rengi bozabilir. Sivilce alevlenmesinin iltihaplanması, aşırı melanin üretimine ve bunun sonucunda ortaya çıkan koyu lekelere neden olur.
- Yaş – artan yaşla birlikte, artan hiperpigmentasyon ile melanosit sayısında bir artış vardır.
- Lazer hasarı – IPL, Picosure veya Fraxel gibi birçok lazer, yanlış cilt tonuyla veya yanlış kişisel ayarlarla tedavi edildiğinde renk bozulmasına neden olabilir.
- Çevre kirliliği – ciltte oksidatif strese neden olabilir ve koyu lekelere ve kırışıklıklara neden olabilir.
- Genetik – bazı hastalar genetik olarak hiperpigmentasyona daha yatkındır.
- Metabolik hastalıklar
Cilt rengini ne belirler?
Bir kişinin ten rengi, cildindeki melanin miktarına göre belirlenir. Melanin, cildin epidermisinde bulunan özel hücreler olan melanositler tarafından üretilir. Cildinizdeki melanin miktarı ten renginizle doğru orantılıdır. Açık tenli hastalarda koyu tenlilere göre daha az melanin bulunur. Melanin üretimi ne kadar yüksek olursa, cildiniz o kadar koyu olur.
Melaninin ciltteki etkisi, vücudunuzu UV ışınlarından korumaktır; bizi güneşin zararlı ışınlarından korur. Melanin ciltte koruyucu bir pigment olduğu için UV ışınlarının DNA’ya zarar vermesini engeller ve cilt kanserine karşı korur. Deride pheomelanin ve eumelanin olmak üzere iki tip melanin vardır. Feomelanin öncelikle açık ten rengine sahip kişilerde ve eumlanin ise daha koyu ten rengine sahip kişilerde bulunur. Daha koyu cilt tonları, daha fazla melanin içerdiğinden UV ışınlarına karşı daha iyi bir doğal bariyere sahiptir.
Bu nedenle UV ışınlarından zarar görmemesi için cilt daha fazla melanin üretir. Bu yeni melanin cildimizi korumak için arttıkça, cildin güneşten zarar görmesini temsil eden hiperpigmentasyonda bir artış olur. Ciltte melanin artışı yüz, el ve vücutta yaşlılık lekeleri, melazma ve güneş lekelerine neden olabilir.
Cilt Aydınlarma Yöntemleri
Cilt Aydınlatıcı Kremler
Şu anda piyasada birçok cilt beyazlatıcı krem var. Hidrokinon, birçok cilt aydınlatıcı kremde altın standart bileşendir. Cilt aydınlatıcı kremler de doğal olarak koyu cildi aydınlatabilir. Cilt beyazlatma, ciltteki renk değişimlerinin belirginliğini azaltmak ve cilt parlaklığını sağlamak için genel cilt rengini eşitlemek için yapılan kozmetik bir tedavidir.
Renk Açma Terapisi
Cilt rengi açma terapisi birçok ülkede popülerdir. Cilt aydınlatıcı ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri tedavi sırasında ve sonrasında güneşten kesinlikle kaçınmanın önemidir. Bu nedenle, cildinizi melazma veya güneş hasarı için tedavi ettikten sonra uygun güneş önlemlerini kullanmak çok önemlidir. Amaç, tedavinizi tamamladıktan sonra temiz cildi korumak ve pigmentasyonun tekrarını önlemektir.
Özel Bölgeler İçin Renk Açma Terapisi
Birçok hasta, koltuk altları, vajinal, kasık, meme uçları ve genital bölge gibi cildin mahrem bölgelerinde cilt koyulaşmasından rahatsız olur. Birçok hasta ellerinde, ayaklarında ve dizlerinde de hiperpigmentasyondan rahatsız olur. Vücudun tüm bölgelerinde hiperpigmentasyonun tedavi uygulanabilir. Bu renk değişikliğinden utanmaya gerek yok. Uzman doktorlar renk açma terapisi sayesinde bu mahrem bölgeleri aydınlatabilir ve lekeler ve hiperpigmentasyon olmadan doğal cilt tonunuzu geri getirebilir.
Glutatyon Enjeksiyonları
Glutatyon, insan hücrelerinde doğal olarak bulunan ve serbest radikalleri nötralize eden bir antioksidandır. Glutatyon ayrıca melanini daha açık bir renge dönüştürerek ve melanin üretimini katalize etmekten sorumlu enzim olan tirozinazı devre dışı bırakarak cildi aydınlatmaya yardımcı olur. İntravenöz glutatyon tedavileri, bu doğal sonuçları geliştirmek ve tüm cildi aydınlatmak içindir. Glutatyon enjeksiyonları intravenöz olarak verilir ve henüz etkinliğini veya güvenliğini kanıtlayan kapsamlı büyük ölçekli çalışmalar yoktur
Renk Açma Terapisi İçin Lazer Kullanımı
Fraxel lazerden başlıca sorunları güneş lekeleri ve genel olarak güneş hasarı olan hastalar yararlanabilir. Fraxel lazer, pigmentasyonu tedavi etmek, kolajen üretimini artırmak ve daha az iyileşme süresi sağlamak için parçalanmış teknolojiyi kullanır. Bu lazerle bir ay arayla yapılan üç tedavi, güneş hasarını ve yaygın pigmentasyonu tedavi edecek ve cildi güzel ve eşit bırakacaktır. Fraxel lazer, açık ten rengine sahip hastalar için en iyisidir ve koyu ten rengine sahip hastalarda kaçınılmalıdır. Fraxel lazer ayrıca hiperpigmentasyonu kötüleştirebileceğinden melazma tedavisinde kullanılmamalıdır.
Yüz ve vücuttaki bireysel güneş lekeleri, lekeler, çiller ve yaşlılık lekeleri Candela Alex-Trivantage Lazer ile tedavi edilebilir. Alex-Trivantage, koyu tenli hastalar için özel bir dalga boyu kullanır ve daha koyu tenli hastalarda bile pigmentasyon veya güneş lekelerini tedavi edebilir.
Yoğun Atımlı Işık (IPL) hem hiperpigmentasyonu, güneş lekelerini hem de rosaceayı tedavi eder. Darbeli ışık dermise nüfuz eder ve pigmentasyonu yok eder. Yine IPL, melazma için lazer tedavisi olarak kullanılmamalıdır.
Kimyasal Peeling
Daha koyu cilt tiplerine sahip hastalar için, pigmentasyonu, lekeleri güvenli ve etkili bir şekilde azaltmak ve en koyu pigmentasyona sahip olanlarda bile cildi aydınlatmak için özel kimyasal peeling uygulamaları geliştirilmiştir. Cildi minimum “bozulma süresi” ile gençleştirmek ve aydınlatmak için farklı güçlerde Trikloroasetik Asit kabukları kullanılır.
Cosmelan, en inatçı melazmayı bile yok eden ve tüm cilt tiplerinde güvenle kullanılabilen cilt beyazlatıcı peelingdir. Çok düzensiz cilt ve pigmentasyondan muzdarip hastalar için, cildinizi doğal güzelliğine geri döndürmek için sıklıkla hem Cosmelan hem de kimyasal peeling’i birleştirir. Hiperpigmentasyondan muzdarip hem erkek hem de kadın hastalar bu protokollerle etkin bir şekilde tedavi edilmiştir. Bu renk açma protokollerine ek olarak, hastaları güzel kalıcı sonuçlarla etkili bir şekilde tedavi etmek için kimyasal peeling tedavisi de kullanılıyor. Ek hiperpigmentasyonu önlemek için daha koyu cilt tipine sahip hastalarda sadece özel lazerler kullanılabilir.
Cildin gençleşmesine yardımcı olan özel olarak formüle edilmiş bir kimyasal peeling türü, Mesopeel olarak bilinir. Çeşitli Mesopeel türleri mevcuttur ve bu peeling genellikle yüz, kollar, göğüs, kalçalar, sırt, uyluklar dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki cilt renk değişikliğini, koyu lekeleri veya foto yaşlanmayı tedavi etmek için kullanılır. Mesopeel tedavisi, Mezoterapi, Botox, Vbeam ve çeşitli Cilt sıkılaştırma lazerleri gibi diğer yaşlanma karşıtı tedavilerle birleştirilebilir.
Hiperpigmentasyonun Önlenmesi
- Her gün SPF 30 veya daha yüksek güneş koruyucu kullanın ve her birkaç saatte bir veya yüzdükten veya dışarıdayken egzersiz yaptıktan sonra tekrar uygulayın.
- Geniş kenarlı bir şapka kullanın.
- Büyük güneş gözlükleri dahil güneşten koruyucu giysiler giyin.
- Her gün 11:00 ile 14:00 saatleri arasında güneşten kaçının.
- Sigara içmekten kaçının.
- Aşırı alkol alımından kaçının.
- Temelinde SPF bulunan bir BB krem kullanın.
Yazar: Aliye Ceyla Özbayoğlu