Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tahmini okuma süresi: 8 dakika 3 saniye

Tenisçi Dirseği Tedavisi

 

Tenisçi dirseği, önkolunuzda ve dirseğinizin dış çevresinde ağrıya neden olan yaygın bir durumdur. Adına rağmen, çoğu insansa tenis oynadığı için gelişen bir durum değildir. Genellikle tekrarlanan hareketlerden kaynaklanır. Örneğin, sürekli spor yapmaktan ya da yazı yazmak gibi tekrarlayan aktiviteler yapmak tenisçi dirseği oluşumuna karkıda bulunabilir. Dinlenme ve reçetesiz satılan ağrı kesicilerle genellikle iyileşir.

Tenisçi dirseği nedir?

Tenisçi dirseği bir tür tendinopatidir, yani tendonlarınızı etkiler. Ortak ekstansör tendonunuz (ön kol kaslarınızı dirseğinizin dışına bağlayan) küçük yırtıklar geliştirdiğinde ve şiştiğinde gelişir.

Tenisçi dirseği, her 100 kişiden bir ile üç kişiyi etkileyen yaygın bir durumdur. Tenisçi dirseği herkeste olabilir, ancak büyük olasılıkla 40’lı ve 50’li yaşlarda ortaya çıkma eğilimindedir. Her iki kolda da tenisçi dirseği oluşabilse de genellikle en çok kullanılan kolda gelişir. Tenisçi dirseği genellikle yavaş yavaş gelişir ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak altı ay ile iki yıl arasında sürebilir. Bazen de iyileştikten sonra tekrarlayabilir.

Tenisçi dirseği belirtileri

En yaygın tenisçi dirseği semptomu, dirseğinizin dış kısmında ve ön kol kaslarınızda ağrı ve hassasiyettir. Bu genellikle dirseğinizi büküp uzattığınızda daha da kötüleşir. Muhtemelen dirseğinizi tamamen hareket ettirebileceksiniz ve ağrı dışında normal hissedeceksiniz. Ağrı, hafif rahatsızlıktan sizi geceleri uyanık tutan şiddetli ağrıya kadar değişebilir.

Belirtilerinizin başlangıcını, önkolunuzu veya dirseğinizi kullanarak belirli bir işi veya eylemi yapmakla ilişkilendirebilirsiniz. Bu eylemi yapmak genellikle ağrıyı daha da kötüleştirir. Kavrama eylemleri de ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, bir bardak tutmak veya bir kavanoz açmak gibi şeyler yapmak size acı verebilir.

Tenisçi dirseği oluşmasının nedenleri

Tenisçi dirseği, önkolunuzdaki kaslar ve tendonlar hasar gördüğünde gelişir. Aynı hareketi tekrar tekrar yapıyorsanız bu durum meydana gelir. Kaslarda küçük yırtıklar gelişir ve zamanla şişlik ve kalınlaşmaya neden olur. Bazı aktiviteler, durumlar ve işler tenisçi dirseği geliştirme olasılığını artırır. Bu durumlar şunları içerir;

  • Çok fazla ağır kaldırma veya ağır aletler kullanarak yaptığınız herhangi bir iş
  • Tuhaf bir konumda tekrarlanan hareketler yaptığınız işler – örneğin, sıkma veya döndürme hareketleri – yazmayı ve fare kullanmayı da içerebilen işler
  • Önkolunuzda alışkın olmadığınız hareketler – örneğin yeni bir hobi edinmek, çekiç kullanımı veya boyama gibi kendin yap işleri ya da yeni bir eve taşınırken yapılan sürekli tekrarlayan işler
  • Tenis gibi raket sporları yaparken formda olmamak veya zayıf bir tekniğe sahip olmak – örneğin, raketi düzgün tutmamak
  • Tenisçi dirseği için kendi kendine yardım

Tenisçi dirseğine sahip çoğu insan, kollarını dinlendirip ağrı kesici aldıklarında semptomlarının iyileştiğini fark eder. Bunu yapmanıza rağmen altı hafta sonra hala belirtiler varsa, doktorunuza görünün.

Özellikle ağrı hafifse, semptomlarınızı kendiniz tedavi etmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir;

Dirseğinizi ve kolunuzu mümkün olduğunca dinlendirin. Ağrınızı daha da kötüleştiren aktiviteler ve hareketler yapmamaya çalışın. Örneğin bir şeyleri kaldırmak, bir şeyleri kavramak veya kolunuzu bükmek bu hareketler arasındadır. Ağır bir şey kaldırmanız gerekiyorsa, dirseğinizi bükün ve avuçlarınızın yukarı baktığından emin olun.

Parasetamol veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi reçetesiz ağrı kesiciler kullanın. Bu ilaçları ağrının olduğu bölgeye sürerek jel şeklinde kullanabilir veya tablet olarak alabilirsiniz. Daima ilacınızla birlikte gelen bilgilendirme broşürünü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa, tavsiye için eczacınıza danışınız.

Dirseğinize soğuk kompres uygulamak ağrıyı geçici olarak hafifletebilir. Bir havlu veya buz torbasına sarılmış bir torba donmuş bezelye kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, bir ısı paketi de duruma yardımcı olabilir. Yeniden kullanılabilir buz paketleri, ısı yastıkları ve mikrodalga fırın ısı torbaları satın alabilirsiniz. Doğrudan cildinize buz veya ısı paketi koymayın çünkü direk uygulama cildinize zarar verebilir. Her iki saatte bir sadece yaklaşık 15 dakika kullanın.

Ağrıyı daha da kötüleştirebilecek aktiviteler yaparken ön kolunuzu desteklemek için özel bir tenisçi dirseği kayışı, korse ya da atel takmayı deneyebilirsiniz. Bu desteklere bazen epikondilit tokası denir ve bunları bazı kimyagerlerden ve spor mağazalarından satın alabilirsiniz.

İşyerinde yaptığınız bir aktivite nedeniyle semptomlarınız kötüleşirse, iş sağlığı danışmanıyla veya işvereninizle görüşün. Tenisçi dirseğinizin iyileşmesine izin vermek için görevlerinizi değiştirip değiştiremeyeceğinizi, daha fazla mola verip veremeyeceğinizi veya çalışma düzeninizi karıştırıp değiştiremeyeceğinizi sorun.

Tenisçi dirseği teşhisi nasıl koyulur?

Tenisçi dirseğiniz olduğunu düşünüyorsanız bir doktora görünmeniz gerekmeyebilir. Belki evde tedavi edebilirsiniz. Ancak semptomlarınız kötüleşirse ve kendi kendine yardım ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler işe yaramazsa, tavsiye için doktorunuza başvurun.

Doktorunuz size belirtilerinizi soracak ve dirseğinizi muayene edecektir. Hangisinin ağrı verdiğini görmek için kolunuzu ve dirseğinizi farklı şekillerde hareket ettirmeniz istenecektir. Doktorunuz tıbbi geçmişiniz, yaptığınız iş ve semptomlarınıza neden olabilecek hobileriniz hakkında sorular sorabilir. Doktorunuz genellikle başka testler yapmaya gerek kalmadan tenisçi dirseğini teşhis edebilecektir.

Doktorunuz tenisçi dirseğinizin olup olmadığından emin değilse, röntgen, ultrason, BT taraması veya MRI taraması gibi testler yaptırmanızı isteyebilir . Bunlar dirsek ekleminizin ayrıntılı görüntülerini verir ve belirtilerinize neyin neden olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir.

Tenisçi dirseği tedavisi nasıl yapılır?

Kolunuzu dinlendirmeyi ve ağrı kesici almayı denediyseniz, ancak altı hafta sonra hala semptomlarınız varsa, doktorunuz tenisçi dirseği için başka tedaviler önerebilir. Bu tedaviler ise şunlardır;

  • İlaçlar: Fizyoterapi ve ağrı kesiciler gibi diğer tedaviler işe yaramadıysa, doktorunuz ağrınızı hafifletmek için bir steroid enjeksiyonu önerebilir. Steroidler doğrudan en çok ağrının olduğu bölgeye enjekte edilebilir. Bu enjeksiyonlar iltihabı azaltmaya ve birkaç hafta boyunca semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak steroid enjeksiyonları artık daha az kullanılmaktadır çünkü uzun vadede ağrınızı hafifletmede çok etkili olmayabilirler.
  • Fizik tedavi: Doktorunuz ağrıyı yönetmenize yardımcı olması için sizi bir fizyoterapiste yönlendirebilir. Bir fizyoterapist, hareket ve hareketliliği sürdürme ve geliştirme konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır. Derin doku masajı, ultrason tedavisi ve bantlama gibi çeşitli teknikleri kullanabilirler. Gücünüzü ve esnekliğinizi geliştirmek ve ağrınızı hafifletmek için size evde yapabileceğiniz fizyoterapi egzersizleri verilebilir.
  • Diğer tenisçi dirseği tedavileri: Altı ay kadar sonra evde kendi kendine tedavi, ilaçlar ve fizik tedaviler işe yaramazsa, doktorunuz sizi bir ortopedi danışmanına yönlendirebilir. Bu, dirseği etkileyen durumlar da dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi sorunlarının tedavisinde uzman olan kişidir. Ameliyat ve diğer enjeksiyon türleri gibi diğer tedavi seçenekleri hakkında sizinle konuşacaklar. Bunlar, yalnızca diğer seçenekler işe yaramadığında kullanılan özel tedavilerdir.

Tenisçi dirseğinin önlenmesi mümkün mü?

Kol kaslarınızı ve tendonlarınızı korumak için adımlar atarak tenisçi dirseğini önleyebilirsiniz. Faaliyetleriniz tekrarlanan kol ve bilek hareketlerini içeriyorsa, bunları doğru şekilde yaptığınızdan, mola verdiğinizden ve doğru ekipmanı kullandığınızdan emin olun. Daha önce tenisçi dirseğiniz olduysa ve tekrar olmasını önlemek istiyorsanız, yaptığınız bazı aktiviteleri değiştirmeniz gerekebilir.

Spor yapıyorsanız, özellikle raket sporları yapıyorsanız, doğru teknikleri kullandığınızdan emin olmak için bir eğitmen ile çalışmak faydalı olabilir.

Yazar: Şenol Özay

Şenol ÖZAY